Умро први председник Замбије Кенет Каунда

У 98. години живота преминуо је први председник Замбије

Кенет Каунда (Фото: Бета-АП)

ЛУСАКА – Први председник Замбије Кенет Каунда, отац независности земље којом је управљао 27 година, умро је јуче у 98. години, јавила је влада, а преносе светске агенције. Умро је мирно у 14.30 у болници, рекао је секретар владе Симон Мити на националној телевизији.

Бивши шеф државе примљен је у болницу у понедељак у Лусаки, главном граду Замбије због упале плућа, преноси Франс прес. Замбија се тренутно бори са скоком броја ковид случајева и Каунда је примљен у војну болницу у Лусаки која је центар за лечење ковида 19.

Каунда је био вођа у кампањи којом је окончана британска колонијална владавина и постао је први демократски изабран председник Замбије 1964. године. Водио је земљу која је постала једнопартијска држава до 1991, када је поражен у изборима после увођења вишепартијског система, преноси агенција АП.

Каунда је током своје власти Замбију претворио у центар за антиколонијалне групе које се боре за окончање владавине беле мањине у јужноафричким земљама укључујући Анголу, Мозамбик, Намибију, Јужну Африку и Зимбабве.

Каунда је дозвољавао герилским организацијама да држе војне базе, кампове за обуку, центре за избеглице и управне канцеларије. Каундин син је у објави о његовој смрти написао:

„Са жаљењем вас обавештавам да смо изгубили Мзеа. Молимо се за њега”, рекао је Каундин син употребљавајући израз на Свахилију који означава поштовање за старијег, преноси Бета.

Опрема. Стање ствари

(Политика, 18. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар