Пулмолог Дејан Жујовић: Струка се спрема за нови талас короне на јесен

Жујовић сматра да је 39 одсто ревакцинисаних и мање од милион оних који су прележали ковид „апсолутно недовољно” за колективни имунитет у Србији

Фото: Марко Спасојевић

Пулмолог Дејан Жујовић изјавио је да се струка већ спрема за нови талас короне на јесен.

„Све болнице из којих је медицинско особље било позајмљено за ковид болницу у Батајници наложиле су својим запосленим да сада узму годишње одморе, јер то неће моћи од 1. септембра. Значи, струка се већ спрема за нови талас на јесен”, казао је он за ТВ Н1.

Жујовић сматра да је 39 одсто ревакцинисаних и мање од милион оних који су прележали ковид „апсолутно недовољно” за колективни имунитет у Србији. Вирусолог Миланко Шеклер оценио је да „добар део популације у Србији остаје резервоар за даље ширење вируса”.

„Они кажу враћамо се у нормалан живот. Требало је да буде акценат да остају све антиепидемијске мере, а да се попуштање мера прикаже као један нови моменат, где може више људи да буде”, рекао је он.

Миланко Шеклер, некад и сад (Извор: Фејсбук)

Када је реч о одржавању фестивала, Жујовић је подсетио да је прошле године дошло до „експлозије” короне иако се фестивали нису одржавали.

„Прошле године није било ни Егзита ни Гуче, па смо опет имали експлозију корона вируса на јесен. Дупло више људи, према званичним подацима, је умрло од последица короне него за време НАТО бомбардовања 1999. године. Нисмо униформни у мерама”, закључио је он, преноси Бета.

Бројеви мањи, али могу се лако променити

Директорка ковид болнице у Батајници докторка Татјана Аџић Вукичевић изјавила је да, иако је тренутно најмањи број хоспитализованих у тој здравственој установи, бројеви су нешто што је релативно и могу се лако променити. Она је за РТС рекла да је тренутно повољна епидемиолошка ситуација и да бројеви падају из дана у дан.

Татјана Аџић Вукичевић (Извор: Политика)

„Ово је најмањи број хоспитализованих икада у нашој болници, од ових 75 болесника 60 се налази у јединицама полуинтензивног лечења, 15 у јединицама интензивног лечења, а интубирана су три болесника”, навела је Аџић Вукичевићева.

Указала је да већина пацијената не зна где се заразила и да нико од њих ко тренутно лежи у болници у Батајници није вакцинисан.

„Тренутно наш најтежи пацијент је 1991. годиште, има само 30 година, то је неко за кога смо се борили осам претходних дана да га не ставимо на респиратор и то смо морали да урадимо у недељу увече, јер он више није имао снаге да дише”, навела је Аџић Вукичевићева.

Истакла је да је он претходно био здрав момак, без иједне придружене болести. Аџић Вукичевић је указала да се све више пацијената жали на последице ковида и да лекари на Клиници за пуломологију прегледају дневно 50 до 70 људи.

„Јављају се различитим симптомима – кратак дах, осећај недостатка ваздуха, изразито замарање. Половина њих је пост ковид компликацијама и најчешће виђамо фиброзе плућа, болесник после ковида треба још дуго времена да буде под будним оком пулмолога да му се олакша његово дисање”, навела је докторка.

Осим тога, пацијенти се често жале на недостатак кисеоника и један број пацијената и по изласку из болнице мора да примају кисеоничку терапију. „На крају, то су и емболије плућа и тромбозе горњих и доњих екстремитета, као и изливи у плућној марамици”, рекла је Аџић Вукичевићева, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар