Александар Вучић: Укинућемо порез на доходак за млађе од 40 година

Реч је о оном екстрапорезу који плаћају сви који имају плату већу од просека. То је сигнал за младе да мислимо на њих, објашњава председник

Александар Вучић (Фото: Танјуг – С.А.)

Председник Србије Александар Вучић је најавио укидање обавезе плаћања пореза за обвезнике млађе од 40 година, затим трогодишње ослобађање пореза на зараде запослених који први пут улазе на тржиште рада, како и ослобађање пореза и доприноса за истраживачке центре.

То ће допринети већем запошљавању младих и додатни подстицај за домаће компаније да улажу у те центре, додао је.

„Укинућемо обавезу плаћања годишњег пореза на доходак за грађане млађе од 40 година. Реч је о оном екстрапорезу који плаћају сви који имају плату већу од просека. То је сигнал за младе да мислимо на њих. Затим уводимо трогодишње ослобођење од плаћања пореза и доприноса у износу од 70 одсто на зараде запослених који први пут улазе на тржиште рада. То ће директно довести до повећавања зарада младих. Под три, ослобођење од 70 одсто пореза и доприноса на зараде запослених који раде на пројектима истраживања и развоја“, рекао је председник.

Вучић је истакао да је у првих пет месеци ове године дошло до раста директних страних инвестиција на 1,413 милијарди евра, 12,7 одсто више у односу на период од пет месеци прошле године.

Истакао је да су велики прилив страних и домаћих инвестиције, извоз и потрошња три стуба на којима почива економски раст земље.

Као веома важно истакао је и резултат НБС, која је увећала златне резерве на 36,3 тоне и додао да ће се ићи на увећање резерви злата на 50 тона.

Повећање златних резерви, истакао је Вучић, важно је да имамо као баланс ако дође до нове светске кризе, али и за сигурност наших јавних финансија.

Додао је и да су девизне резерве Србије у време пандемије износиле више од 14 милијарди евра.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар