Житељи Масуровца: Неконтролисана сеча шумског блага

„Србијашуме” све препуштају на поверење дрвосечама. Контрола је очигледно слаба и све је на савести шумара

Бабушница (Фото: Википедија)

Мало село Масуровац у општини Бабушница, сада са пет старих становника, имало је велику шуму у атару и планини Бучје. Имало је, а сада шуме нестају, пошто већ годинама „Србијашуме” и приватне дрвосече сложно наваљују на шумско благо. Шуме нестају, а вододерине настају.

„Србијашуме” ангажују приватнике да секу државну шуму, а контроле изгледа нема. Сече се све, па и крајем маја, што је недозвољено. Обара се све што може лако да се посече и одвезе. И младо и старо дрвеће.

Село је некада саградило пут до суседног села Стелац. Једини пут нико не одржава и тешко је пролазан за аутомобиле. Дрвосече га годинама уништавају својом механизацијом. Често долази и до сукоба са становницима села, који не могу да прођу због дрвосеча.

Масуровац на Гугл мапи

Приватне шуме секу дрвосече које купују парцеле од власника који живе далеко од села. Шумари би требало да контролишу сечу приватних парцела. Како се власници жале, најчешће се купи једна парцела, а затим се секу и околне. Обично тек када лети дођу у село власници виде да им је шума посечена.

„Србијашуме” све препуштају на поверење дрвосечама. Контрола је очигледно слаба и све је на савести шумара. Нажалост, познато је да се оваква сеча догађа и у многим селима јужне Србије.

Старији становници села сећају се када су шумари кажњавали и за сечу понеког танког дрвета које им је требало када возе сено из планине.

Од „Србијашума” очекујемо да поштују правила о сечи шуме, да поправе пут који су уништили и контролишу рад шумара и дрвосеча у циљу очувања шумског блага.

Жика Стаменковић, Ђ. Стаменковић, П. Цветковић, М. Вељковић,
Масуровац

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар