Анђело Тартаља: И након 200 пресуда негирају штетно дејство уранијума

Много је лакше доказати везу између бомбардовања и оболевања становништва, него у случају војника из Италије који су били у мисијама у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији

Анђело Фјоре Тартаља (Фото: А. Васиљевић)

Уколико у Србији разрешимо проблем плаћања такса, сигуран сам да ћемо успети да се изборимо за права људи који су боравили на територији која је бомбардована осиромашеним уранијумом, а након тога су оболели од рака, каже за „Политику” италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је добио скоро 200 пресуда пред италијанским судовима и тако обезбедио одштету за војнике из ове земље ангажоване у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији јер су им након мисије дијагностиковане малигне болести. Овај адвокат је нагласио да је од тумора оболело 7.600 војника из Италије, умрло је њих 400, а он је пред италијанским судовима покренуо око 500 поступака. Одштете које су они добили износиле су од 700.000 до милион евра, а први оболели официр који је тужио НАТО у Србији захтева накнаду штете у износу од 100.000 евра.

На који начин сте доказали узрочно-последичну везу између службе италијанских војника при мисији Кфора и оболевања од рака?

Није у питању само један елемент већ више њих, више стручних елемената, као и доказ који је био заснован и на правним елементима. Не могу да издвојим једну ствар, већ је све што смо предочили суду одредило то доказивање.

Ви сте у Италији тужили Министарство одбране, а наши војници и полицајци могу само да туже НАТО. То значи да је у Србији у питању преседан?

Ми нисмо могли да тужимо НАТО јер он није бомбардовао Италију, већ Србију и Босну и Херцеговину. Повређена је територија ваше земље, а у Италији су били у питању војници који су боравили на територији Косова и Метохије. Ова два случаја, правно гледано, повезује управо тај узрочно-последични однос употребе муниције с осиромашеним уранијумом и оболевања од малигних болести. Много је лакше доказати ту везу када су у питању људи који су боравили на територији КиМ и јужне Србије. Такође, ми смо у Италији доказивали ту везу након повратка војника из мисије на Косову или у Босни и Херцеговини. Они су боравили тамо шест или четири месеца у зависности од дужине мисије. Много је лакше доказати везу између бомбардовања и оболевања код становништва које је било присутно током самог бомбардовања, а неки од њих и даље живе на загађеној територији. Због тога је у Италији било потешкоћа.

Када сте схватили да су италијански војници на неки начин жртвовани од стране савезника, пре свега Американаца, који су у бази боравили у скафандеру и било им је забрањено да пију воду и једу храну с контаминираног подручја?

Италијански војници су то сазнали тек након донетих пресуда. Нажалост, наши војници и даље учествују у мисији Кфора и даље их држава шаље на територију бомбардовану осиромашеним уранијумом и сматрам да ни данас нису довољно информисани о томе. Након 200 пресуда које су донете у корист оболелих војника, и даље постоји негирање да је осиромашени уранијум штетан.

Да ли то негира држава или стручњаци, као што је то случај у Србији?

То тврде поједини стручњаци у Италији. Имајте у виду да су код нас процеси вођени против италијанског Министарства одбране, које је веома јака институција у Италији, тако да је у питању била борба Давида против Голијата, али ви знате како се та борба завршила. Двеста судских процеса сам водио и добио 200 пресуда, довољно је то узети у обзир. Можда је тачно да ће Давид победити Голијата.

Било би ми драго да и у нашем случају буде тако.

Рачунајте на то.

Рекли сте да у Србији подношење тужби против НАТО-а коче високе судске таксе, каква је била ситуација у Италији?

У Италији су плаћања такса ослобођени војници који су имали годишња примања мања од 35.000 евра бруто. Они који су плаћали таксу за подношење тужбе у Италији морали су да издвоје 325 евра, а у Србији је то око 600 евра. Код вас нико у војсци не зарађује 35.000 евра годишње.

Због тога сте најавили прикупљање помоћи, о чему се тачно ради?

Свакако да ту врсту помоћи не можемо лично поднети колега Срђан Алексић и ја. Помињао сам Европску левицу, која је најавила кампању прикупљања помоћи како би се подржале тужбе против НАТО-а.

Кад је поднета прва тужба?

Прва тужба у Италији поднета је још 2002. године и добио сам првостепену пресуду, а потом и жалбе поднете Касационом суду. Још тада смо успели да докажемо узрочно-последичну везу.

Који је ваш најдрастичнији случај од поменутих 200?

Сву су једнако драстични.

Јелена Попадић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар