Протојереј-ставрофор Александар Д. Средојевић: Сачувајмо ћирилицу за наше добро

Требало би да се угледамо на суседе и друге – Бугаре, Грке, Русе, Јевреје – који не одустају од свог писма, а ми латиничним убијамо нашу ћирилицу

Фото: Печат

Спасоносно би било за наш народ, за његову духовну и биолошку обнову, ако би национални јавни сервис умножио духовно-историјске образовне прилоге, и то ћириличним писмом, што је сада права реткост. Да ли Први програм Радио-телевизије Србије, слично новинама на киосцима, па и издавачима, свесно или несвесно, за профит даје и биће сопственог народа?

Требало би да се угледамо на суседе и друге – Бугаре, Грке, Русе, Јевреје – који не одустају од свог писма, а ми латиничним убијамо нашу ћирилицу, иако ју је Устав Србије прогласио за званично писмо у свим областима живота. Још да је памети, да заклети и одговорни донесу подзаконску допуну тој одредби о њеном потпуном спровођењу у пракси, од обданишта до универзитета, од месне заједнице до скупштине… У противном, у ситуацији беле куге, исељавања младих и раста морталитета, и одрицањем од ћирилице, уместо препороду, помажемо свом нестанку.

Порука Новака Ђоковића исписана ћирилицом после победе на Ролан Гаросу (Извор: Снимак екрана)

Мудрац је рекао: „Уби нас незнање”, а нас то, посебно у последњих 70 година, и даље разара. Свети Сава, оснивач аутокефалне, тј. самосталне Српске цркве, која скоро миленијум чува и спасава српски народ, пре 800 година нам је поручивао: „Приђите, чеда, послушајте мене, страху Господњем научићу вас, и рећи ћу вам у чему је пропаст, у чему је спас” . А спас је у правој вери, која подразумева поштовање туђег, а неговање свог, кад је реч о језику, писму, обичајима…

Још је у Светом писму речено: „Ево, стављам преда те смрт и живот, добро и зло… Изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје” (5. књига Мојсијева, 30: 15 и 19).

Александар Д. Средојевић,
Протoјереј-ставрофор у пензији,
Београд

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар