Црна Гора: Бурна расправа у парламенту о резолуцији о Сребреници

Нема чега српски народ да се стиди или каје или носи неки терет, ми смо победнички и слободарски народ, рекао Јоле Вучуровић

Скупштина Црне Горе (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Након више од четири сата у Скупштини Црне Горе завршена је расправа о предлогу нове резолуције о Сребреници, а како је најавио председник Алекса Бечић о њој ће се гласати накнадно, не прецизирајући када.

Владајући Демократски фронт неће гласати за предлог нове резолуције о Сребреници, коју је поднела група опозиционих посланика, превођених Бошњачком странком, којом се тражи признање да се у том граду током протеклог рата догодио геноцид, да се не сме негирати тај злочин и да се 11. јул прогласи Даном сећања у Црној Гори.

Посланици појединачно најутицајније ДПС Мила Ђукановића нису присуствовали расправи, а главно питање посланика ДФ-а је било и зашто је овај предлог на дневни ред дошао после готово три деценије од рата и зашто Бошњаци такву резолуцију нису предложили када је на власти била ДПС, са којом су били деценијама у владајућој коалицији и могли су је лагано усвојити.

Бошњачки, албански и посланици дела опозиције, као и део владајуће већине УРА Дритана Абазовића изјаснили су се да ће гласати за предложену резолуцију.

Они су у својим дискусијама позивали на њено изгласавање, а у својим дискусијама су редом истицали да се у Сребреници догодио геноцид, као и да је то потврђено јучерашњом пресудом генералу бивше ВРС Ратку Младићу, који је у Хагу правоснажно осуђен на доживотни затвор.

Посланици, који су се изјаснили да ће гласати за резолуцију, тврде да она не осуђује српски народ, већ да је пресудом Младићу геноцид у Сребреници добио „име и презиме”.

„Сматрам да на основу правоснажне пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде и на основу усвојених резолуција у Европском парламенту и у Конгресу САД-а, усвајањем Резолуције у овом парламенту Црна Гора ће недвосмислено показати да јој је место у друштву развијених демократија”, рекао је подносилац резолуције Ервин Ибрахимовић, преноси Танјуг.

Посланица Социјалдемократске партије СДП Драгиња Вуксановић-Станковић рекла је да геноцид у Сребреници није политичко, него цивилизацијско питање и да је негирање или умањивање геноцида у Сребреници исто што умањивати Холокауст или Јасеновац.

Драгиња Вуксановић Станковић (Фото: Скупштина Црне Горе)

„Они који у Ратку Младићу виде само Србина највећи су непријатељи српског народа”, рекла је она и додала да би данас поново „неки хтели концепте етнички чистих територија и концепт етничког чишћења”.

„Српски свет није ништа друго до иста великодржавна политика из деведесетих која је довела до геноцида”, рекла је и додала:

„Да ли је могуће да им није доста патње свих па и свог народа зарад сулудих и националистичких идеја ‘велике Србије’. Неће бити ни ‘велике Србије’ нити ‘српског света’. Данас су Срби на власти следбеници Шешеља и Милошевића. Они исти који су запалили бившу Југославију. Та власт у Београду данас контролише макар две трећине ове наше власти”, казала је Вуксановић Станковић.

У расправи је било искри када је посланица Бошњачке странке за Републику Српску рекла да је такозвана, а посланику Марку Милачићу опозиција је замерила то што је своје обраћање завршио повиком „живела Република Српска”.

Посланик Демократског фронта Јован Вучуровић је с друге стране истакао да је предлог резолуције о Сребреници провокација којом се жели сатанизовати српски народ и прогласити геноцидним.

Он је истакао да посланици ДФ неће гласати за ову резолуцију.

„Она је директно усмерена против српског народа, али је намењена за дневно политичку употребу, јер они који стоје иза ње очигледно су више размишљали о политичких поенима, него о жртвама, више су размишљали о подизању тензија у друштву, а како би подигли своје посрнуле рејтинге. Мене интересује основни циљ овог текста, а то покушај сатанизације српског народа”, казао је Вучуровић.

Он је казао да је разочаран да данас нису присутни представници владе, јер је, како је подсетио, и у самој влади дошло до горких речи на ову тему.

Вучуровић је осудио злочин у Сребреници и истакао да очекује да се осуди и злочин над Србима.

Јован Јоле Вучуровић (Фото: ИН4С)

Такође, рекао је да су овакви пројекти направљени да се баш Срби натерају, наговоре, инструирају да овај тешки злочин у Сребреници назову геноцидом.

„Нема чега српски народ да се стиди или каје или носи неки терет, ми смо победнички и слободарски народ, али и народ који је често био на путу страдања. И онда се појаве душебрижници који кажу да се суочимо са истином. Наша истина су геноцид у Јасеновцу, Пребиловци, Јадовно, Користска јама, Велика, Пива, Зидани мост, Олуја, Бљесак и многи други”, јасан је Вучуровић.

Он констатовао да нема нико у пленарној сали Скупштине да није осудио злочин у Сребреници, али зато има пола оних посланика које није брига за злочине над Србима и који то не осуђују, а ти исти су слали своје представнике на прославу злочиначке Олује.

Вучуровић је позвао предлагаче да повуку предложену резолуцију, јер она, како је рекао, није никакв акт помирења и уједињења, већ провокација српског народа.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар