Печат: Пресуда Ратку Младићу – доживотна захвалност

Мислим да је генерал Младић послат у директну легенду, а српски народ ће знати да би без његовог духа била много већа страдања нашег народа, изјавио Милорад Додик

Генерал Ратко Младић (Извор: Печат)

Правоснажна пресуда у случају Ратка Младића кључ је за разумевање не само рата 1990-их већ и вековног страдања Срба с оне стране Дрине

После 553 дана суђења и десет година проведених у Шевенингену правоснажном пресудом Механизма за кривичне судове у Хагу генерал Војске РС Ратко Младић је правоснажно осуђен на доживотну робију. Овом пресудом жалбено веће Механизма потврдило је првостепену пресуду на доживотну робију која је донета 2017. године.

Спречио да се понови 1941. година

Док западна штампа и бошњачка јавност ликују над пресудом, став али и очекивања Срба с оне стране Дрине стали су у неколико речи: „Не признајемо хашке одлуке. Ти си понос Републике Српске.“ Транспарент је уочи изрицања пресуде освануо у Бањалуци. За Србе генерал Ратко Младић није ратни злочинац већ војник који је спречио да се понови 1941. када је, као и толико пута кроз историју, ово парче земље, као најзападнија православна земља која дубоко задире у тело Ватикана, било виђено за биолошко чишћење од Срба.

„Мислим да је генерал Младић послат у директну легенду, а српски народ ће знати да би без његовог духа била много већа страдања нашег народа“, рекао је после изрицања пресуде председавајући члан Председништву БиХ Милорад Додик. Он је указао на то да је генерал Младић осуђен само по командној одговорности, што је новитет у правном систему.

„Пресудом се покушава написати друга историја по којој ће Срби бити искључиви кривци. У БиХ је страдало укупно 96.000 људи, од тога Срба преко 30.000, а погледајте пресуде Хашког трибунала. Анте Готовина, Насер Орић, Атиф Дудаковић, и још многи ове пресуде гледају из својих кућа, а знамо какве су злочине починили над српским народом“, рекао је Додик.

Подсетимо да је Хашко тужилаштво 25. јула 1995. трибуналу поднело прву оптужницу против Ратка Младића на којој је био заједно с првим председником Републике Српске Радованом Караџићем, али су оптужнице касније раздвојене. Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наследио ММКС, Младић је у новембру 2017. осуђен на доживотни затвор због „прогона Бошњака и Хрвата, опсаде Сарајева, узимања припадника међународне мировне мисије за таоце и геноцида у Сребреници 1995. године“. Од 11 тачака оптужнице, проглашен је кривим за десет. Ослобођен је кривице за геноцид у шест општина: Приједор, Сански Мост, Кључ, Котор Варош, Фоча и Власеница 1992. године. Управо на овај део пресуде жалило се Тужилаштво, док је одбрана тражила ослобађање по свим тачкама. Суђење Ратку Младићу почело је у мају 2012, а окончано 15. децембра 2016. Генерал је ухапшен у мају 2011, након 12 година скривања, у месту Лазарево у Србији, после чега је изручен Хагу.

Пресуђена ствар

Младић је током суђења негирао кривицу, а с тимом својих бранилаца покушао је да оспори наводе Тужилаштва и исказе сведока. Небројене захтеве породице да му се због лошег здравственог стања омогући лечење на слободи, Хашки трибунал а после ни ММКС никада нису усвојили.

Генерал Ратко Младић (Фото: JERRY LAMPEN)

Уочи изрицања другостепене пресуде „Новости“ су подсетиле на изјаву Јонаса Нилсена, сарадника судије Хашког трибунала Алфонса Орија, председавајућег Судском већу. Он је након изрицања првостепене пресуде јавно признао да Хашки трибунал нема доказа о састанку војног врха Републике Српске, на ком је наводно договорено извршење кривичног дела у Сребреници. Нилсен је на предавању у Институту Асер јасно указао на чињеницу да се, уместо доказа, прибегло закључивању на основу претпоставки. Ове тврдње нису утицале на хашку „пресуђену ствар“ која је од 442 доказано убијена заробљена муслимана дошла до броја од седам, осам хиљада убијених. Путујући циркус, како је после изрицања пресуде рекао Дарко Младић, завршио се како је почео. Генерал није имао шансе за фер суђење.

Генералова кривица

Може ли се судити српском народу пред Хашким трибуналом без дубљег увида у стравична страдања Срба у сребреничком округу у сва три рата? Очито да може. Хашка октроисана истина и треба да послужи да се легитимишу сви злочини извршени над српским народом. Како другачије објаснити, на шта је указао Милорад Додик, да пресуду са слободе слушају Насер Орић, Анте Готовина, Ејуп Ганић, Атиф Дудаковић.

У срамној пресуди која имплицира и закључак да је РС геноцидна творевина налази се преостали кључ за разумевање не само рата 1990-их већ и вековног страдања Срба са западне стране Дрине. Она је покушај потирања постојања и Јасеновца и читавог крвавог ланца српске историје. У новијој историји политичког заточеништва остаће забележено да је једина генералова кривица то што је спречио да неки нови Дучић испева стихове: „Носи српска реко крв наших синова / јер крваве реке свуд су наше међе.“ У очима Запада, неопростива грешка.

Наташа Јовановић

Опрема: Стање ствари

(Печат, 11. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар