Удружење „Да се зна“: Министарство здравља окончало непосредну дискриминацију ЛГБТ особа

Министарство је 23. априла 2021. године обрисало одредбу којом се одређује да давалац репродуктивних ћелија не може бити особа са “анамнезом” хомосексуалних односа

Фото: Да се зна

Министарство здравља Републике Србије изменило је једну од две дискриминаторне одредбе Правилника о ближим условима, критеријумима и начину избора, тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона и тиме окончало двогодишњу непосредну институционалну дискриминацију ЛГБ особа, наводи удружење Да се зна! у свом саопштењу.

„Претпрошле године на снагу је ступио Правилник којим је одређено да давалац репродуктивних ћелија, односно ембриона не може бити лице са “анамнезом” хомосексуалних односа у последњих пет година, као и да не може бити особа која има аналне односе. Да се зна! је заједно са удружењем Изађи! поднело притужбу Поверенику за заштиту равноправности који је утврдио дискриминацију и дао препоруку Министарству здравља да спорне одредбе усклади са Законом о забрани дискриминације“, наводи се у саопштењу.

Како подсећају у саопштењу, због непоступања по препоруци, Повереник је Министарству изрекао опомену крајем прошле године.

Министарство је 23. априла 2021. године обрисало одредбу којом се одређује да давалац не може бити особа са “анамнезом” хомосексуалних односа у последњих пет година како је Да се зна! и тражио.

„Међутим, одредба којом се забрањује особама које имају аналне односе нажалост није измењена, упркос томе што се њоме врши посредна дискриминација геј и бисексуалних мушкараца. Посредна дискриминација постоји ако се особа или група особа, због њеног односно њиховог личног својства, ставља у неповољнији положај актом, радњом или пропуштањем које је привидно засновано на начелу једнакости и забране дискриминације. Како је анални сексуални однос уобичајенији међу мушкарцима истополне или бисексуалне оријентације, него код особа хетеросексуалне оријентације, јасно је да наведена одредба више погађа и дискриминише геј и бисексуалне мушкарце“, објаснили су из удружења.

Они истичу да је наведена одредба супротна члану 21. Закона о забрани дискриминације који прописује да је сексуална оријентација приватна ствар и да нико не може бити позван да се изјасни о својој сексуалној оријентацији.

Такође, они истичу да је спорна одредба Правилника очигледно у супротности и са чланом 7. Закона о забрани дискриминације, којим се забрањује посредна дискриминација због личног својства, у овом случају сексуалне оријентације.

„Одлука Министарства да настави посредну дискриминацију геј и бисексуалних мушкараца изненађује још више уколико се узме у обзир да су се препоруке Повереника односиле на обе одредбе. Поред тога, Да се зна! је заједно са удружењем Партнери Србија организовао панел дискусију о дискриминаторном Правилнику на којој је учествовала представница Министарства која је том приликом показала да постоји заједничко разумевање проблема и спремност да се они у потпуности реше“, наводи се у саопштењу.

Удружење Да се зна! још једном је позвало Министарство „да без даљег одлагања у потпуности усклади Правилник са Законом о забрани дискриминације и то тако што ће одредбу из члана 2. став 2. тачка 4. Правилника изменити тако да као услов под којим особа може бити давалац буде прописано да особа нема незаштићен анални однос“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Људи моји, схватате ли да министарство здравља мора бити преформулисано или укинуто (као бесмислени орвеловски појам), али исто тако и министарство за људска и мањинска права. Ко не зна како се структурише Право које је универзално не треба да се бави правима а још мање да се правима и законодавством баве неправници нпр. неуспели физичари, и неке паразитско интересне групације или организације. Постоји министарство правде и оно се бави правном науком и зато се не може и не сме разбијати бесмисленим поделама јер је Право универзално а још мање се правна наука сме подређивати било којој другој струци нпр. медицини. Окончајмо то.

Оставите коментар