Данска обавештајна служба помагала САД да шпијунирају Ангелу Меркел

НСА имала приступ порукама и разговорима више истакнутих званичника тако што се прикључила на данске интернетске каблове у сарадњи са тамошњом Одбрамбеном обавештајном службом

Ангела Меркел (Фото: Reuters/Annegret Hilse/Pool)

Обавештајна служба Данске помогла је Сједињеним Америчким Државама да шпијунирају европске политичаре, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел од 2012. до 2014. године, наводи се у извештају који су објавили дански медији.

Одбрамбена обавештајна служба (ФЕ) сарађивала је са америчком Националном безбедносном агенцијом (НСА) у сакупљању информација, објавио је дански јавни сервис Данмаркс Радио, а преноси BBC.

Шпијунирани су званичници Немачке, Француске, Шведске и Норвешке, наводи се у извештају.

Амерички узбуњивач Едвард Сноуден први је 2013. године објавио информацију да је НСА шпијунирала Ангелу Меркел.

Бела кућа тада није порекла ове наводе, али је саопштила да се телефон немачке канцеларке у том тренутку не прислушкује и да неће бити прислушкиван ни у будућности.

Нови извештај, који је подељен са више европских новинских агенција, наводи да је НСА имала приступ текстуалним порукама и разговорима више истакнутих званичника тако што се прикључила на данске интернетске каблове у сарадњи са тамошњом Одбрамбеном обавештајном службом.

Ово је наводно омогућило америчкој служби да сакупи податке користећи телефонске бројеве политичара као параметре у претрази, објавио је дански јавни сервис.

Осим Ангеле Меркел, на мети су били и тадашњи министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и тадашњи опозициони лидер Пер Штајнбрик.

Министарка одбране Данске Трине Брамсен, која је наводно раније била обавештена о овом случају, рекла је за Данмаркс Радио да је „систематско прислушкивање блиских савезника неприхватљиво“.

НСА и данска служба ФЕ нису до сада коментарисале најновије медијске извештаје.

Опрема: Стање ствари

(N1, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар