Кина: Спровести истрагу о пореклу вируса корона у САД

САД такође треба да дозволе истражитељима да уђу у њихове објекте, укључујући и лабораторију за истраживање вируса америчке војске у бази „Форт Дитрик“, пренео кинески „Глобал тајмс“

Фото: CC0/Pixabay

Политизација порекла ковида-19 омела би даље истраге и поткопала глобалне напоре за сузбијање пандемије, саопштила је кинеска амбасада у САД након што је амерички председник Џо Бајден затражио детаљан преглед обавештајних података о томе где се вирус прво појавио.

Кинеска амбасада у Вашингтону је у изјави на својој интернет страници у среду поручила да су „неке политичке снаге фокусиране на политичку манипулацију и пребацивање кривице“, преноси Ројтерс.

Амбасада је саопштила да подржава свеобухватну глобалну студију свих раних случајева ковида-19 и детаљну истрагу неких тајних база и биолошких лабораторија широм света.

Кинески „Глобал тајмс“, који је део новинске групе владајуће Комунистичке партије, пренео је касно у среду да у даљој истрази теорије цурења вируса из лабораторија, САД такође треба да дозволе истражитељима да уђу у њихове објекте, укључујући и лабораторију за истраживање вируса америчке војске у бази „Форт Дитрик“, која се налази у Мериленду, неких 75 километара од Вашингтона.

Председник Бајден затражио је јуче од америчких обавештајних агенција да „удвоструче напоре“ у истрази о пореклу ковида 19 и да изврше притисак на Кину да сарађује.

У тренутку када се Светска здравствена организација (СЗО) припрема за почетак друге фазе студија о пореклу ковида 19, Кина је под притиском да пружи истражитељима већи приступ због навода да је САРС-КоВ-2 процурео из лабораторије специјализоване за истраживање корона вируса у граду Вухан.

Кина је више пута порекла да је лабораторија одговорна и поручила да САД и друге земље покушавају да им одврате пажњу од сопственог неуспеха у борби са пандемијом.

Заједничка студија Кина-СЗО објављена у марту утврдила је да је крајње невероватно да је САРС-КоВ-2 процурео из лабораторије, додајући да је највероватније да се од слепих мишева вирус проширио на људе преко неидентификоване посредничке врсте, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар