Приштина тражи уклањање Високих Дечана са листе угрожених споменика

Православне цркве на Kосову нису угрожене, тврде министри тзв. Косова Доника Гервала и Хајрула Ћеку

Високи Дечани (Извор: Википедија)

Министри косовске владе Доника Гервала и Хајрула Ћеку послали су писмо извршном председнику организације „Европа ностра“, противећи се укључивању манастира Високи Дечани на листу најугроженијих споменика у Европи. Они захтевају уклањање манастира са тог списка.

У писму, које преносе приштински медији, наводи се да је одлука „неоснована, не одговара чињеницама на терену и да је под политичким утицајем“.

Гервала и Ћеку тврде да на основу процене локалних и међународних институција за спровођење закона и безбедности, „православне цркве на Kосову нису угрожене“, и позивају представнике  „Европа ностре“ на „принципијелну сарадњу усмерену на најефикаснију заштиту културне баштине“.

„Противимо се инструментализацији културног наслеђа у политичке сврхе“, навели су Гервала и Ћеку, позивајући председника те организације да посети Kосово што је пре могуће.

„Склони смо да верујемо да ће резултат ваше посете и процена ситуације резултирати преиспитивањем ваше листе и уклањањем манастира Дечани“, наводи се у писму.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 18. 5. 2021)

Александар Вучић: Не знам који је споменик угроженији од Дечана

За нас је важно да манастир припада српској историји и српској баштини, али и светској. Припада свима и нико нема право да угрожава Дечане, изјавио председник Србије

Високи Дечани (Фото: Sputnik/Бранко Максимовић)

Не знам који је споменик угроженији од манастира Високи Дечани, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да манастир припада српској и светској културној баштини и да ће увек имати подршку државе.

„Не знам који је споменик угроженији да не кажем у свету, али у нашем делу Европе“, рекао је Вучић у Прагу одговарајући на новинарско питање поводом најаве Приштине да ће тражити да се Дечани скину са листе угрожених споменика.

Он је рекао да ће и СПЦ имати подршку државе Србије у очувању манастира, да ће држава покушати да објасни позицију манастира Дечани и непоштовање судских пресуда, као и кршење домаћих и међународних правних норми.

У питању је ароганција нечијих власти, напоменуо је Вучић.

„За нас је важно да манастир припада српској историји и српској баштини, али и светској. Припада свима и нико нема право да угрожава Дечане“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 18. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар