Небојша Медојевић: Влада континуитета гура Црну Гору у пропаст

Осим односа према Митрополији црногорско-приморској и престанка прогона и угрожавања имовине, скоро да нема разлике у начину рада Владе Црне Горе у односу на претходну

Илустрација: Новица Коцић

Након пет месеци рада Владе Црне Горе, скоро је немогуће пронаћи било какву разлику у њеним кључним политикама у односу на владе пораженог режима. Изузев односа према Митрополији црногорско-приморској и престанка прогона и угрожавања имовине, све остале политике ове владе су идентичне тековинама Ђукановићевог режима:

 1. Влада у целости наставља погубну економску политику засновану на пораженој неолибералној догми – дезиндустријализација, потрошња (посебно енромно увећаног паразитског бирократског апарата), трговина и услуге, увоз и неконтролисано и безглаво задуживање земље.
 2. Влада уз подршку УРЕ и демократа, задржава кључне Ђукановићеве кадрове у полицији, тужилаштву и судовима који за шест месеци нису процесуирали браћу Ђукановић и његове кључне сараднике умешане у мноштво корупционашких скандала и пљачку земље.
 3. Процес демонтаже комунистичко-мафијашког режима није ни почео. Отварање тајних досијеа Удбе, лустрација и конфискација имовине стечене корупцијом и криминалом нису у приоритетима владе.
 4. Црна Гора је једина европска држава која нема буџет и већ шест месеци је у режиму привременог финансирања, који је изразито личан са аспекта корупције јер сва плаћања у држави обавља само један човек – министар финансија Спајић. Без контроле и увида јавности, ни парламента.
 5. Није процесуиран ниједан од великих државних шверцера цигарета и дроге и послови транзита се несметано настављају и под овом владом.
 6. Влада доследно (понекад и превише доследно) спроводи исту спољну политику као и Ђукановићев режим, што додатно погоршава наше односе са великим силама, какве су Русија и Кина.
 7. Несхватљивим спајањем Министарства финансија и Министарства за рад и социјалну политику, влада је наставила исту неефикасну, неправедну и скупу социјалну политику без неопходних реформи.
 8. Влада наставља политику подршке тајкунима бившег режима кроз Инвестиционо развојни фонд, без истрага о дубиози од 500 милиона евра у ИРФ кроз лоше и ненаплативе кредите додељиване тајкунима ДПС-а.
 9. Влада прихвата све обавезе из веома спорног Уговора о изградњи деонице ауто-пута, који је по анализама међународних експерата „надуван” за минимум 500 милиона евра и сада је вероватно најскупљи ауто-пут на свету са ценом од преко 25 милиона евра по километру. Идеју правне, финансијске и техничке ревизије овог уговора ни не помињу.
 10. И ова влада под снажним утицајем антиправославног и глобалистичког лобија око друге фамилије, наставља да Србију третира као претњу виталним државним интересима, што је резултирало погоршањем односа и јасним економским и развојним негативним последицама по Црну Гору.

Небојша Медојевић (Извор: Политика)

Влада наставља да води земљу кроз политичку, дужничку, безбедносну, економску, социјалну кризу истим курсем као претходни режим.

Земљи  је неопходно јединство око болних, али неопходних резова који се морају направити, ако нам је циљ обнова и опоравак земље. Наставак исте политике Ђукановића, која нас је довела у скоро безизлазни положај и пред банкрот и распад земље, не може имати другачији исход.

Наставак политике подела унутар већинског православног корпуса, забијања главе у песак и чекања да се тешки и структурни проблеми сами реше неким чудом је погрешна, опасна и национално неодговорна. Чуда се не дешавају. Проблеми се решавају јасним планом и спремношћу на тежак и напоран рад и жртве. За промене и радикални заокрет потребно је снажно, храбро и посвећено лидерство и подршка народа.

Лидер Покрета за промене и посланик ДФ-а

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

 1. Шизофрена штеточина!

  2
  1

Оставите коментар