Анкета: Невакцинисани Американци и даље траже уверавања о безбедности вакцине

Уздржаност према вакцинама постоји у свим сферама америчког друштва, због чега стручњаци истичу да не постоји једна универзална порука о вакцинама која може да се упути свима

Фото: Танјуг/З. Жестић

Број Американаца који нису спремни да приме вакцину против корона вируса је мањи него пре неколико месеци, али питања о нежељеним ефектима и томе како су вакцине тестиране и даље коче неке људе у одлуци да се вакцинишу, показала је нова анкета.

Према анкети коју су спровели Асошиејтед прес и НОРЦ Центар за истраживање јавног мњења, само 11 одсто људи који још нису вакцинисани кажу да ће дефинитивно отићи да се вакцинишу.

То значи да одређен број Американаца још није донео одлуку о томе, 27 одсто каже да ће се вероватно вакцинисати а 27 одсто каже да вероватно неће, преноси Глас Америке.

Имунолог Националних института за здравље Кизмекија Корбет (Kizzmekia Corbett), која је радила на развоју вакцине компаније Модерна, демантовала је дезинформације о три вакцине које се користе у САД.

„Не, вакцине против ковида-19 неће изазвати стерилитет. Ко год да је почео ту гласину треба да га је срамота. Не, брзи развој вакцине не значи да су прескочени неки делови процеса. Протеклих шест година смо се ‘убијали’ од рада тражећи вакцине за раније ‘рођаке’ ковида-19 и тако смо стекли предност која је овде била од пресудног значаја“, изјавила је Корбет за АП.

Вакцинисање што већег броја људи што је брже могуће је кључно да би се земља вратила у нормалу, додала је она.

Више од 150 милиона људи, око 58 одсто одраслих особа, примило је најмање једну дозу, према подацима Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) у САД.

Анкетом АП-НОРЦ је установљено да сваки пети одрасли Американац каже да се вероватно или дефинитивно неће вакцинисати, у поређењу са једном трећином у јануару, у време када је вакцинација тек почињала.

Уздржаност према вакцинама постоји у свим сферама америчког друштва, због чега стручњаци истичу да не постоји једна универзална порука о вакцинама која може да се упути свима.

Корбет је рекла да је брзи развој вакцине „историјски и нешто чиме се треба хвалити“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар