У Србију стигло још 120.000 доза Астра Зенека вакцине

Све вакцине у Србији су добре и безбедне. Астра Зенека вакцина се највише употребљава и најраспрострањенија је у свету, изјавио министар здравља Златибор Лончар

Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић

Нових 120.000 доза Астра Зенека вакцине, које су јутрос стигле у Србију, биће већ од сутра на располагању грађанима широм земље, а највећи део предвиђен је за давање друге дозе онима који су примили прву дозу тог цепива, изјавио је јутрос министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је јутрос, са директором канцеларије СЗО у Србији Маријаном Иванушом и директорком Уницефа у Србији Дајаном Костадиновом, дочекао нову испоруку Астра Зенека вакцина из Ковакс програма.

„Грађани немају разлога за забринутост, имамо довољно ових вакцина, за све који желе да је добију“, рекао је Лончар новинарима.

Министар је још једном апеловао на све грађане да се вакцинишу, јер је то једини начин да се вратимо нормалном начину живота, путовањима, и позвао их да не наседају на, како је рекао, парамедицинске приче да нека вакцина ваља или не ваља.

„Све вакцине у Србији су добре и безбедне. Астра Зенека вакцина се највише употребљава и најраспрострањенија је у свету“, рекао је Лончар.

Министар је подсетио да је наша земља још у мају и јуну 2020. уплатила два 2 милиона евра преко СЗО у развој Астра Зенека вакцине, те да је Србија земља која је за то издвојила највише новца на Западном Балкану, и једна од оних која је дала највише у овом делу Европе.

„У октобру прошле године Србија је платила око 5 милиона евра у Ковакс програм за 1.312.000 вакцина из тог програма. До сада је стигло 75.000 доза, сада још 120.000 и надамо се да ће остатак стићи у наредном периоду“, рекао је Лончар.

Он је захвалио Уницефу и Светској здравственој организацији на сарадњи која је резултирала довољном количином вакцина.

„Настављамо да бринемо о грађанима, а на њима је само да се придржавају савета струке, а то је да се вакцинишу“, поручио је Лончар.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова истакла је да је друга испорука Астра Зенека вакцина која је обезбеђена у организацији УНИЦЕФ-а преко Ковакса, 120.000 доза, стигла у право време за почетак процеса ревакцинације.

„Честитала бих влади Србије на одличном процесу вакцинације, благовременој набавци доза и неометаном процесу имунизације. Садашња ситуација показује да су безбедне и делотворне вакцине кључни фактор у борби против ковида-19“, подвукла је она.

Нагласила је да вакцине спасавају животе и да нису важне само у борби против короне, већ је важно и да се врши рутинска имунизација деце, како против малих богиња и полија, упркос изазовима које поставља ковид19.

„Не можемо дозволити да поново избије нека од болести опасних по живот као што су богиње, па је важна рутинска имунизација деце“, подвукла је Костадинова.

Она је апеловала на грађане да редовно вакцинишу своју децу.

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Марјан Ивануша похвалио је Србију за процес вакцинације.

 

„Србија је јако брзо успоставила систем вакцинације, који врхунски ради и који је одлично организован од Београда до последњег села. Тиме се омогућава доступност свим људима којима је вакцина потребна“, рекао је он.

Указао је да се види у свету и Србији како масовна вакцинација може имати битан утицај на ток епидемије и како нас може вратити у нормалан живот

„Вакцином штитимо здравље и животе људи“, подвукао је Ивануша.

Изразио је задовољство што је Србија добила другу испоруку вакцина преко Ковакс програма, и додао да ће у Србију бити допремљено око 1.350.000 вакцина.

Такође апеловао је на грађане да се вакцинишу и примењују све јавно-здравствене мере.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 12. 5. 2021)

Словачка обуставља вакцинацију првом дозом вакцине Астра Зенеке

Само људи који чекају другу дозу Астра Зенекине вакцине могу да буду вакцинисани. Словачка обуставила вакцинацију том вакцином

Словачке власти данас су обуставиле вакцинацију против корона вируса вакцином произвођача Астра Зенека пошто испитују случај пацијента који је умро од крвног угрушка после примања те вакцине.

„Само људи који чекају другу дозу те вакцине могу да буду вакцинисани. Суспендована је употреба вакцине ове компаније за прву дозу“, наводи се у саопштењу министарства здравља.

Извор: N1/Ројтерс/Дадо Рувић

Министарство здравља прошле недеље је саопштило да ће преиспитати стратегију вакцинације после смрти пацијента који је примио вакцину Астра Зенеке.

Неколико других земаља Европске уније (ЕУ) ограничило је употребу вакцине тог произвођача после откривања везе између вакцине и појаве крвних угрушака. Иако је појава угрушака ретка, може да буде смртносна.

Данска је потпуно одустала од те вакцине, док је у неким деловима Бразила прекинута вакцинација трудница.

У Словачкој, која има 5,4 милиона становника, корона вирусом заражено је 386.136 људи, од којих је од почетка епидемије умрло 12.077.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Колико име везе с` мозгом и новчаником давање новца за Астра зенеку, почев од 2020. СЗО-у, до данас, читамо и у вести да је Норвешка управо донела апсолутну забрану примене овог цепива на своје становништво.

Оставите коментар