Србија: Доступан дигитални зелени сертификат о вакцинацији

Сви грађани Србије могу преузети потврду о вакцинацији против вируса корона

Фото: CC0

Од данас, сви грађани Републике Србије могу преузети дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против вируса корона и резултатима различитих тестирања на заразну болест ковид 19.

„Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против ковида 19 и да ли имате резултате тестирања на заразну болест САРС-КоВ-2. Он представља потврду која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Дигитални зелени сертификат, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Такође, овај сертификат садржи и резултате ПЦР, антигенског и серолошог теста“, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Да би се добио дигитални зелени сертификат потребно је да грађани буду регистровани на Порталу еУправа, саопштила је та владина Канцеларија.

Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција – покрени услугу. Потребно је да, након покретања опције покрени услугу, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за пар минута дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл.

Упутство за регистровање налога на Порталу еУправа је доступно на сајту.

Очитавањем ку-ар кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине Астра Зенека; за резултате ПЦР и антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих 6 месеци (за невакцинисане особе), односно 2 месеца (за вакцинисане особе) и уколико је ИгГ параметар позитиван, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 12. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар