Андреј Бабиш: Чланице ЕУ требало би да протерају барем по једног руског дипломату

Неке чланице ЕУ, као Словачка или балтичке земље, у знак солидарности са Чешком протјерале су руске дипломате

Андреј Бабиш (Фото: Ројтерс)

Чешки премијер Андреј Бабиш затражио је од земаља чланица Европске уније на неформалном самиту у Португалу да у знак солидарности са Чешком у њеном дипломатском рату са Русијом протјерају по једног руског дипломату.

„Морамо увијек да узимамо да када је нападнута једна земља чланица да су у ствари нападнути сви. Такође сам затражио да размотре да протјерају по једног дипломату. Видјећемо на следећем самиту како ће се према томе поставити“, казао је Бабиш данас чешким новинарима на самиту у Порту.

Афера око експлозије муниције у магацинима у Врбјетицама на југу Чешке 2014. године за коју су чешке власти 17. априла осумњичиле агенте руске ГРУ, исту двојицу који се сумњиче за тровање бившег руског агента Сергеја Скрипаља у Солсберију 2018. године, на дневном је реду тек следећег самита ЕУ крајем маја.

Бабиш је, међутим, покренуо дебату већ синоћ на вечери премијера и предсједника земаља ЕУ о тој афери која је започела чешко-руски дипломатски рат, а казао је да су се опширно укључили у њу и њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон.

Чешка је 17. априла због Врбјетица протјерала 18 руских дипломата, оне за које има поуздане доказе да су обавјештајци, Русија је узвратила протјеривањем 20 чешких дипломата.

Пошто је то потпуно паралисало рад мале чешке амбасаде у Москви, званични Праг искористио је Бечку конвенцију да наложи да се и огромна руска амбасада у Прагу сведе на седам дипломата и 25 административних запослених колико је остало Чесима у Москви, те до краја маја преко 60 особља руске амбасаде мора да се повуче из Прага, али нису означени као персона нон грата.

НАТО и ЕУ изразиле су солидарност и одмах подржале Чешку у њеној осуди тих експлозија које су Бабиш али и други званичници изузев чешког предсједника Милоша Земана означили за терористички напад стране државе на Чешку у коме су погинуле двије особе а материјална штета достигла десетине милиона евра, пошто је санација трајала шест година.

Фото: Спутњик/Алексей Витвицкий

Неке чланице ЕУ, као Словачка или балтичке земље, у знак солидарности са Чешком протјерале су руске дипломате а још прије избијања афере Врбјетице почело је мање узајамно протјеривање између Пољске и Русије, које је сада захватило и новинаре, пошто је ових дана дописник пољске телевизије у Москви обавијештен да му неће бити продужене акредитација и боравишна дозвола.

Друге земље, међутим, не журе да се са Чешком солидаришу баш протјеривањем руских дипломата као што су масовно учиниле послије напада на Сергеја Скрипаља а да неће због Чешке улазити у такав сукоб са Русијом отворено су најавили и неки од савезника који би Чешкој требало да буду најближи, као Мађарска.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто казао је за пољску приватну телевизију Полсат да Мађарска неће протјеривати руске дипломате јер је већ довољна солидарност са Чешком коју је изразила преко заједничке декларације шефова дипломатија, затим предсједника парламената и потом и премијера Вишеградске групе у којој су осудили умијешаност руских агената у експлозије муниције у Врбјетицама као чин агресије Русије на европском тлу.

„Ми протјерујемо дипломате када имамо доказе да раде против наших националних интереса или наших прописа. Тада протерујемо дипломате. Мислим да смо у овом случају изразили јасно нашу солидарност преко декларације и сматрам да је то довољно са наше стране“, казао је Сијарто у интервјуу који данас објављује Полсат.

У декларацији коју су усвојили 26. априла премијери В4 осудили су „нелегалне и бруталне активности руских обавјештајаца“ и поручили да неће дозволити да то изазове подјеле у Европи.

„Земље Вишеградске групе су одлучно да заједно са другим земљама чланицама Европске уније предузмемо мјере да појачамо нашу отпорност“, стоји у декларацији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 8. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар