Преминуо бивши министар културе Братислав Петковић (1948-2021)

Братислав Петковић, бивши министар културе, драматург и режисер преминуо је у Београду у седамдесет трећој години

Братислав Петковић (Фото: З. Атанасијевић)

Позоришни режисер, драматург и некадашњи министар културе и информисања у влади Републике Србије Братислав Браца Петковић преминуо је синоћ у Београду. Петковић је обављао дужност министра у Влади којом је председавао Ивица Дачић од 2012. до њене реконструкције 2013. године.

Петковић је био и велики заљубљеник у аутомобиле, па је у центру Београда, у Улици Мајке Јевросиме, отворио својевремено и први музеј аутомобила у Србији.

У његовој збирци посебно су се издвајали модели старих аутомобила, тзв. олдтајмери који су често коришћени за снимање филмова и серија.

Петковић је такође водио породичну посластичарницу, најстарију у Београду, која је отворена дуже од једног века, пренео је Танјуг.

Дипломирао је 1972. године на Академији за позориште, филм и телевизију, на смеру позоришне режије.

У Београдском драмском позоришту је 1978. поставио представу „Спортинг лајф”, за коју је текст писао заједно с колегом Војиславом Кајганићем.

После тога написао је и две монодраме: Продајем разбивену кућу и Исповест кловна Драгољуба.

Написао је и драму „Каскадер”, коју је потом и режирао у БДП-у.

Аутор је више познатих драмских остварења, од којих су поједина екранизована, а нека су играна на београдским позоришним сценама.

Председник је заједнице музеја науке и технике и потпредседник Удружења драмских писаца Србије. Колекционар је старина и библиофил.

Добитник је Нушићеве награде за 2000. и Златног беочуга за 2001. годину.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар