Зоран Стојиљковић: Све око вакцинације и ковид боловања отишло предалеко

Само 20 одсто приватних послодаваца исплаћивало је пун износ зараде запосленима за време боловања због заразе вирусом корона

Фото: Н. Марјановић

Вест да ће се само запосленима у јавном сектору који су на боловању због потврђене заразне болести вируса корона, а вакцинисани су, накнада зараде убудуће исплаћивати у пуном износу, као и онима који из здравствених разлога не могу да буду пелцовани, изазвала је опречне ставове у јавности. Док су они који још нису имунизовани махом згранути идејом државе да планира да их кажњава на такав начин, представници појединих синдиката овај потез донекле виде и као чин „позитивне дискриминације”.

Ипак, сагласни су да би држава требало више да поради на едукацији грађана када је реч о вакцинацији, него да њихове дилеме и мањак воље решава тако што ће невакцинисаним радницима који се разболе од ковида исплаћивати накнаду плате за време боловања у регуларном износу, од 65 одсто зараде.

Ова нова правила, иначе ће, важити само за запослене у јавном сектору, и то захваљујући недавно усвојеној Уредби о подстицајним мерама за имунизацију и спречавање и сузбијање ковида-19, а циљ је да се грађани додатно мотивишу како би се брже постигао колективни имунитет. Када је реч о приватним послодавцима, оболелима од короне током одсуства са посла они могу да исплате зараду и у пуном износу, без обзира на то да ли су или нису вакцинисани, а могу и да се држе закона, по којем се током боловања исплаћује 65 одсто зараде.

У УГС „Независност” подржавају сваку врсту позитивне дискриминације како би се стимулисала имунизација, али уверавају да би подстицање на вакцинацију требало да буде ствар образовања, убеђивања и кампање, а не материјалног одузимања и кажњавања оних који нису пелцовани.

Нова правила нам говоре и о томе шта власт мисли о сопственим грађанима, да је само претња нешто што може да их образује. Мислим да је све ово око вакцинације и ковид боловања отишло предалеко и да нема основа за такве потезе. Уз то, синдикати немају сазнања колико је приватних послодаваца досад исплаћивало пуну накнаду у случају отварања ковид боловања, што је иначе само на нивоу необавезне препоруке владе. Ми смо апеловали на послодавце да ипак не кажњавају на тај начин раднике који су се разболели – објашњава Зоран Стојиљковић, председник УГС „Независност”.

Зоран Стојиљковић (Фото: ФоНет/Медија центар)

Да ли усвајањем нове уредбе онда може да буде пољуљан став појединих послодавца из приватног сектора који су раније одлучили да радницима исплаћују пуну накнаду кад се држава већ предомислила по том питању?

Наравно да може. Прешла се граница. Држава је проценила да грађане не може да убеди, ни кампањом нити вакцинацијом јавних личности, па чак ни едукацијом, већ само завлачењем руке у џеп. Одузимање дела плате сада већ представља улазак у сферу кажњавања и то није у реду – изричит је Стојиљковић.

Имунизација у Србији није обавезна, али синдикати позивају своје чланство да се одазове апелу државе.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката АСНС ипак наглашавају да је држава могла да донесе одлуку о обавезној вакцинацији ако је већ наумила да кажњава оне који нису примили цепиво смањењем накнаде зараде у случају оболевања од короне.

Пошто нема обавезне имунизације у Србији, онда запослени не треба да се деле на вакцинисане и невакцинисане. Због тога је ово одређени вид дискриминације. С друге стране, не знам на који начин је влада донела ову нову одлуку, јер је она раније важила на основу закључења гранских колективних уговора у јавном сектору. Одлучено је да сви који оболе од короне добију 100 одсто накнаду за случај боловања. Пут за промену ове одлуке морао је да буде анекс колективног уговора у којем се наводи оно што се сада спроводи, да ће невакцинисани добијати 65 одсто зараде у случају оболевања. Дакле, сама природа нове одлуке није јасна, јер је супротна раније закљученом колективном уговору, законима, па и Уставу – уверена је Ранка Савић, председница АСНС.

Она открива и да су у 80 одсто случајева приватни послодавци исплаћивали 65 одсто накнаде зараде услед ковид боловања, а остали пун износ зараде. Не сматра да ће тих двадесетак одсто послодаваца да промени мишљење због новитета у јавном сектору, јер су то компаније које иначе добро послују, а и на тај корак их није нико натерао.

На нова правила за одлазак на боловање у случају оболевања од ковида-19 у јавним предузећима, војсци и полицији, у Савезу самосталних синдиката Србије (СССС) гледају двојако.

Љубисав Орбовић, председник СССС, пита колико је у реду да двоје колега буде различито плаћено у случају заразе од короне, само зато што је један вакцинисан, а други није.

С друге стране, намеће се проблем неодговорности оних који долазе на радно место, па не желећи да се пелцују постају претња за остале запослене – наводи Орбовић и подсећа да је савез већ тражио од влада да се што пре донесе уредба којом ће се прописати да су сви послодавци, без обзира на то да ли су у јавном или реалном сектору, дужни да обезбеде пуну плату радницима који привремено одсуствују са посла због инфекције вирусом корона.

Овај синдикат предложио је да за првих месец дана боловања послодавци исплаћују зараде из својих средстава, с тим што би им влада рефундирала 35 одсто исплаћене плате. За боловања дужа од месец дана овај синдикат је препоручио да се, почев од 31. дана одсуствовања, из средстава обавезног здравственог осигурања обезбеди законом прописани износ, а да разлику до пуне плате радницима исплаћују послодавци.

Марија Бракочевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Шта бре лупате, какво боловање код приватника? Боловање је 0% од плате. Шта се правите луди? Нема боловања, нема годишњих одмора, сви су на минималцу званично. Постоје званилне плате преко рачуна и незваничне плате на руке. У јавним предузећима и инако раде само лојални и пожељни. Они џабе добијају плату, па зашто не би и боловање? Вучић дресира своје људе по јавним предузећима и устаовама. Тек кад са њима заврши причу стимулацијама, онда прелази на кажњавање осталих.

  12
  2
 2. Овом првом што се јавио мисли су у складу с именом. Генерализовање никоме није донело никакву памет, а о ономе ко је изриче говори све супротно од те недонесене ствари. Није тачно да код приватника нема ничега од поменутог, као и да су сви на минималцу. Као што није тачно ни да у јавном сектору сви џаба добијају плату. Могуће је да има поменутог код приватника и сасвим је сигурно да у јавном сектору има џабалебароша, али не сви, не чак ни већина. Није тачно да ни то да у јавном сектору раде само лојални и пожељни. Дакле, ништа од реченог није тачно. То што су неки људи толико очајни да су ослепели код очију неће нам помоћи ни да разумемо проблем, а камоли тек да га решимо.

  5
  3
 3. Овом другом што се јавио, први је потпуно у праву. Деда живи у неком ранијем времену и прилично је неупућен у тренутна мувања.

  5
  1

Оставите коментар