Александар Вучић: Срби ни мртви нису смели да буду Срби

Убити Србина није био грех, то је била прека потреба, убити оне који нису имали права ни на нацију, ни на веру, изјавио председник Србије Вучић

Александар Вучић (Фото: РТРС)

Председник Србије Александар Вучић поклонио се и положио венац жртвама усташког терора у Јасеновцу, на гробном пољу „Тополе“ у Доњој Градини.

„Тешко је не остати нем пред овим костима, пред злочином над читавим једног народа. Овде смо да укажемо поштовање, али и да се потрудимо да се ово никада више не поновити“, изјавио је Вучић тим поводом.

„Убити Србина није био грех, то је била прека потреба, убити оне који нису имали права ни на нацију, ни на веру. Сви који су покрштени нису смели да имају своју веру. Тога није било ни у нацистичкој Немачкој. А Срби, ни мртви нису смели да буду Срби“, додао је и истакао да нових „Олуја“ неће бити.

Како је рекао, никада више не смемо дозволити свет у којем нека нација може да буде истребљена.

„Свет у којем било чије име не може да буде поменуто, свет у ком било која нација сме да буде истребљена не сме више никада да буде могућ. Данас спречавамо сваку помисао на то да државу или срећу може неко да изгради на туђој несрећи. Дубоко смо свесни, док стојимо овде да је разум једино што нам је овде остало, у односу на овакву несрећу, рекао је.

 

Истакао је да три ствари морамо да запамтимо.

„Под један: мир, мир, мир. Под два, Србија и Република Српска морају да буду део међународне заједнице, не смемо да будемо изоловани од света. Под три, нема никакве сумње да је међународно јавно право одавно сахрањено, да лицемерје влада, рекао је.

У Спомен подручју Доња Градина данас се обележава Дан сећања на жртве логора Јасеновца.

Венац су, са председником Вучићем положили министри у Влади Србије Дарија Кисић Тепавчевић и Александар Вулин.

Осим званичника Србије, венце су положили и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Српске Жељка Цвијановић.

Жељка Цвијановић, Александар Вучић, Милорад Додик (Фото: РТРС)

Пошту страдалима одали су представници ромске и јеврејске заједнице, преживели логораши и њихови потомци, представници страних амбасада, политичких странака из РС.

Претходно, одржан је и парастос 700.000 жртава усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац, чије је највеће стратиште била управо Доња Градина.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 5. 2021)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар