Патријарх Порфирије: Једино што нико од нас не може избећи је слика умрлог Лазара – смрт

Нема те технике, нема те махинације, нема те људске способности која може да превазиђе смрт, рекао је патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије (Фото: Танјуг)

Највећи човеков страх је страх од смрти, из кога произилазе и сви остали страхови, „па и ова епидемија са којом сада живимо”, изјавио је данас у Нишу патријарх српски Порфирије, у беседи поводом Лазареве суботе.

Он је истакао да епидемија представља искушење са којим смо се суочили и која је заправо подсетник да смо пролазни и да смо смртни.

„Тај страх који имамо од смрти је исти онај са којим је био суочен Лазар и његове сестре”, рекао је патријарх Порфирије и додао да је читаво људско стваралаштво, филозофија, уметност, наука – ништа друго него покушај да се мало продужи људски живот, да, ако можемо, макар мало дуже трајемо.

Он је указао да многе ствари могу бити искушење, невоље и тешкоће али многе од њих можда можемо избећи и можда су могле су да буду другачије, а једино што засигурно нико од нас не може избећи то је слика умрлог Лазара то јест смрт.

„Нема те технике, нема те махинације, нема те људске способности која може да превазиђе смрт”, рекао је патријарх Порфирије, јавља Танјуг.

Смрт је највећа тајна и највећи проблем за људски род и сваког човека и највећи човеков страх је страх од смрти, истакао је он и додао да сви остали страхови кроз које пролазимо нису ништа друго него страх од тога да ћемо нестати, да ћемо се суочити са апсолутним ништавилом.

У тој смрти, рекао је патријарх, најстрашније је раздвајање људи који су међусобно љубављу повезани.

„Можда не би било толико страшно ни то што одлазимо из овога света ако бисмо се претворили у апсолутно ништавило и да немамо никакве свести о себи ни о другима. Међутим, смисао нашег живота је љубав према онима за које смо љубављу везани и који су везани за нас”, рекао је он и додао да и Марта и Марија, Лазареве сестре, због тога тугују.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Смрт не постоји

  Смрт не постоји
  Само живот вјечни
  Смрти се не боји
  Ни пијесак ријечни

  Просијан кроз сито живота
  Тек кад роди зрно злата
  Остаје у њему сва љепота
  А не златан тељиг око врата

  Ријека живота тежи мору
  Мијења нам облик, даје зор
  Нове очи за нову зору
  Нове уши за анђела хор

  Смрт не постоји
  Собом то знамо
  Страх нас се боји
  Кад Пут корачамо

  Момчило

  15
  2
 2. Nije mi poznato da se Srbi u vecini boje smrti. Meni ovo lici na govore pastora na sahranama protestanata. Interesuje me sta misle ostali posetoci?

  24
  3
 3. Страх од смрти јесте најдубљи страх. Али само за безбожнике, односно невјернике.

  Ко вјерује у Бога живога, не може вјеровати у смрт. Вјерник може имати само страх од губитка душе бесамртне.

  „Јер каква је корист човјеку ако задобије читав свијет, а својој души науди.“

  Дакле, избор је на нама.

  Ако смо дјеца Божија, можемо се само радовати што идемо назад своме Оцу.

  А ако нисмо, онда смо само мртваци који ходају, који се грчевито боре да још мало допуне своје батерије, прије него нас нека слијепа сила дезинтегрише и преда ништавилу, којег дио и јесмо.

  Па чему онда страх?

  Ако ту има мјеста страху, онда то никако не смије бити страх од смрти, већ страх да ћемо поклекнути пред кушачем. Да ћемо души својој наудити.

  „Не воведи нас во искушеније
  Но избави нас от лукаваго. Анин.“

  16
  1
 4. *Амин

  9
  1

Оставите коментар