Марко Бато Царевић: Изградићемо црногорско гумно у Јасеновцу, да подсећа на српске жртве

Желимо да остане то у историји, да се сјећамо и да нас подсјећа на сав народ из Црне Горе који је пострадао овдје, рекао предсједник општине Будва у Јасеновцу

Бато Царевић и епископ славонски Јован у Јасеновцу (Фото: Снимак екрана)

Делегација Општине Будва на челу са предсједником Марком Царевићем боравила је данас у Јасеновцу.

Том приликом, посјетили су и село Млака гдје је, у Храму Светог пророка Илије, епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк служио литургију поводом Дана пробоја јасеновачких логораша – 22. априла.

Делегација Будве у Јасеновцу (Фото: ИН4С)

По завршетку Свете архијерејске литургије, предсједник Општине Будва присуствовао је помену страдалима. Затим је посјетио манастир Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, гдје је освештан новоуређени манастирски конак.

„Нама је заиста била част и обавеза да данас будемо овдје и да одамо почаст нашем народу који је овдје, на једном од највећих стратишта српског народа на овим просторима, невино пострадао. Обавеза свих нас је да никад не заборавимо и да, својим присуством, дамо допринос очувању наше историје и културе”, казао је предсједник Царевић.

Милорад Додик и делегација Будве на челу са Марком Батом Царевићем

Он је додао да не треба заборавити јасеновачке мученике, дјецу, мајке и све људе који су на том мјесту пострадали. Делегација будванске Општине симболично је донијела црногорски камен у Јасеновац као најаву да ће, у наредном периоду, на том мјесту бити изграђено гумно.

„Доста грађана из Црне Горе је страдало овдје и заједно са нашим преосвећеним владиком Јованом смо се договорили да у Јасеновцу изградимо црногорско гумно налик на цетињско гумно. Желимо да остане то у историји, да се сјећамо и да нас подсјећа на сав народ из Црне Горе који је пострадао овдје. Сав камен потребан за изградњу биће донијет из Црне Горе”, истакао је предсједник Општине Будва.

Тим гестом предсједник будванске Општине жели да остави печат који ће, како је навео, свима дати до знања „да их нијесмо заборавили и да ћемо памтити њихова страдања”.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 22. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар