Патријарх Порфирије: Они који су починили зла као у Јасеновцу исписали су се из људи

Јасеновац није само место сећања, већ и место молитвеног сећања које побеђује свако зло, изјавио патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије (Спутњик/Лола Ђорђевић)

Они који су починили та зла какво је почињено у Јасеновцу исписали су се из људи, рекао је патријарх Порфирије на отварању изложбе „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ у Историјском музеју Србије. .

„Окупили смо се да отворимо и погледамо изложбу слика сестре Марије из манастира Јасеновац. Јасеновац је надалеко и нашироко познат нажалост не само по злу, него по најекстремнијем могућем злу које може да домисли људски ум. Тамо су страдали не само невини људи, него су страдали на најмонструозније могуће начине“, рекао је патријарх Порфирије, додајући да они који су починили та зла не припадају људима и да су се „исписали из људи и из сваког народа“.

„За Јасеновац нас везује читаво наше постојање, Јасеновац је место које ми даје највећу могућу снагу и свакоме ко се сети Јасеновца, у најмању руку се потруди да остане човек и да учини све не само да се не понови Јасеновац, да жртвујемо и сами себе да Јасеновац не буде заборављен, јер нам је потребан, али и да нас инспирише и надахњује да је што је могуће више будемо људи онако како је Христос мислио о нама“, рекао је патријарх.

Додао је да „Јасеновац није само место сећања, већ и место молитвеног сећања које побеђује свако зло“.

„Бог је хтео да се на местима где су почињени злочини никне не само манастир, већ да место страдања постане место окупљања монаха и монахиња. Јасеновац је познат по злу, али постаје познат и по манастиру који се диже, расте и даје духовне плодове“, казао је патријарх.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 4. 2021)

Бити Србин у НДХ значило је бити сувишан

Додик: Јасеновац, страшно место нашег постојања

Бити Србин у НДХ значило је – бити сувишан, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић на изложби посвећеној јасеновачким жртвама и додао да је данашњи дан сећање, али и опомена колико је мало потребно за зло, мрак и лудачке идеје о истребљењу, за логоре, убиство једног народа и вере.

„Ако данас хоћемо, опомињући, да објаснимо све што се дешавало на територији трагичне творевине НДХ од 1941-1945. године, можда је најбоље уз тезу Хане Арент о радикалном злу, које поседује апсолутну моћ над појединцем, дотле да га може учинити сувишним”, рекао је Вучић.

У НДХ радикално зло било је још радикалније – цео један народ, српски, учинило је сувишним, а ништа мање и Јевреје и Роме, указао је председник.

Како је рекао, сваки припадник српског народа, жена, дете, били су сувишни, њихово име, вера и постојање.

„Бити Србин значило је само једно – да си сувишан”, подвукао је Вучић.

Лудило које је, каже, проистекло из те поставке проузроковало је покоље, јаме, логоре, клање, покрштавање, протеривање – алатке којима се идеја о уклањању сувишног спроводила у дело.

Вучић је додао да је оно што је најстрашније је педантност, посвећеност, темељитост, фокусираност и опседнутост тим страшним послом, од закона преко државног апарата, па и многих црквених великодостојника до кољача.

Александар Вучић, Милорад Додик и патријарх српски Порфирије (Фото: Танјуг – С.Р.)

„Грех је уклоњен унапред, када је један фратар, монструм Мирослав Филиповић преузео на себе у основној школи и заклао девојчицу Радојку Гламочанин пред одељењем, као сувишну. Само тог дана 52 деце било је сувишно”, подсетио је Вучић.

Он је подсетио и да је НДХ успела да постане једина нацистичка држава у којој су постојали логори за децу.

Много касније, каже, у цивилизованом свету настали су изрази холокауст у геноцид за злочине против сувишних, мада никад нису усвојени за оно што се дешавало у НДХ током те крваве четири године систематског истребљења Срба.

Зато, истиче, узимамо на себе да укажемо на то шта се дешавало.

Он је подсетио на речи Елија Визела, који је и сам преживео концентрациони логор, који је рекао да свако ко заборави убијене заборавио их још једном.

„Заборавити сувише значило би да су сувишни и даље и да смо ми њихови потомци сувишни. Нисмо сувишни као ни наши преци, јер ни нација и вера нису грех, већ право на живот и постојање. Заборавити да је неко покушао то право да одузме значило би одустајање од истог. Борећи се за право на живот боримо се за исто право за припаднике свих вера. Не заборављајући злочине над другима, опомињући за нас опомињемо и за друге. Ми у Србији смо свесни и једног и другог терета, а говорећи о нашем страдању, прихватили смо и наше грехе”, поручио је он.

Вучић је истакао да нема никаквог разлога да ћутимо о највећем греху почињеном над нама, греху сувишности и истребљења.

Сећање на тај злочин на њега није никакав позив на мржњу, већ као опомена показује да је једини пут којим треба да се иде пут живота, а Србија је данас, како је рекао, управо на том путу разума и праштања

Вучић је истакао да управо због тога, али и дивних цртежа на овој изложби, неће да одговара бесмисленим и увредљивим наводима хрватских званичника, данас, на тужни дан сећања на велику трагедију српског народа.

Нагласио је да праштање није могуће ако заборавимо шта треба да опростимо.

„Дан сећања на највећи злочин је важан због оне будућности у којој сувишних неће бити, у којој ће се деца радовати сутрашњици, неће морати да преживљавају све што су на својим цртежима написали и нацртали”, додао је он.

Вучић је рекао да обновљеном културном сећања радимо добре ствари за наш народ, и показује одговорност и озбиљно ст приступа региону.

Казао је да је поносан што то увек Србија ради са РС и представницима нашег народа западно од Дрине.

„Живот и српски народ без обзира кроз шта су прошли победили су и побеђиваће у будућности”, закључио је он.

Додик: Јасеновац, страшно место нашег постојања

Јасеновац је страшно место нашег живота, нашег народа, нашег постојања и зато је веома важно у свакој прилици, а свакако је то ова вечерас, да се окупимо у колективном памћењу и да генерацијама преносимо да је наша борба имала смисла, поручио је вечерас српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је на отварању изложбе „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења” у Историјском музеју у Београду, рекао да реч Јасеновац у њему буди тужне приче из детињства и завичаја на Поткозарју.

„То је најстравичнија реч мог детињства и живота, која асоцира на многе знане и незнане, страдања и приче које сам слушао као дечак у немогућности да схватим да је тако нешто уопште могуће”, рекао је Додик.

Јасеновац, који је однео преко пола милиона живота јеврејских, српских и ромских, као и оних који нису били лојални тадашњем режиму – антифашиста, свакако су доказ да су на планети земљи живели монструми указује и антифашиста, на овај земљи живели монструми који су одлучили да истребе један цели народ, истакао је Додик.

Он су одлучили да једну трећину покрсте, једну трећину да побију и једну трећину да раселе.

Тек те, казао је, 1945. године хиљаду заточеника се одлучило на пробој, јер су знали да ако остану нико неће преживети, а овако их је остало њих око сто, који су смогли снаге да издрже и да нам пренесу своја сећања.

Истакао је да је режим који је владао након рата онемогућио да се сазна истина о Јасеновцу, она је сакривена и само ретки преживели су могли да о томе причају.

Најстравичнијим је оценио то што је након те 1945. архива, коју је водила једна жена (Диана Будисављевић) која је спашавала децу из логора, покупљења од тадашње Удбе у Загребу и заувек је изгубљена.

Тако се, додао је, и тадашња власт придружила сакривању јасеновачког злочина.

Додао је и да је са председником Александром Вучићем договорио да се у месту Градина, највећем стратишту, изгради монументални спомен парк, који ће обележити тај период страдања.

Рекао је да мора да захвали Вучићу, који има осећај из патриотских и државничких обавеза, што ће се радити на том пројекту, где ће, како је рекао, наша деца моћи да изуче дешавања на том простору у то време.

Осврнувши се на изложбену поставку, Додик је рекао да свака од ових слика поред напора уметника показује и асоцира на тугу и страдање које је било безразложно.

„Жал и туга остаје и у овом времену”, рекао је Додик, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. “Патријарх Порфирије: Они који су починили зла као у Јасеновцу исписали
  су се из људи“
  Да ли се и Папа “исписао из људи“ који је све то зло – геноцид/истребљење
  Православних Срба “благосиљао“, па и бомбардовање СРЈ 1999-е од
  стране НАТО?
  Да ли су се и они који љубе руку Папи – “исписали из људи“?

  13
  1
 2. Да не будем досадан, ово сам већ коментарисао. Само бих питао госп. Перића, ако су се они исписали, тј. он их је исписао ( јединствен пример у свету ) из хрватског народа, шта је са њиховим синовима и унуцима који већ 80 година свесрдно настављају њихово дело и хвале се тиме? Господине Перићу где би сте њих уписали , кад вам је већ Богом дано да исписујете и уписујете ?

  13
 3. Камени цвијет

  Камени цвијет
  Из костију расте
  Пупољци ничу
  Надире крв проврела

  Сјећањем гмижу
  Пуштене змије
  Сви путеви
  У бездан воде

  Залуд вјежбање
  Мимикрије
  Све што јесте
  Не може да није

  Момчило

  5
  1

Оставите коментар