Александар Вучић: Нисмо учествовали у тестирању кинеских вакцина

Председник Србије рекао да је Србија купила и добила све вакцине након што су прошле све фазе тестирања, подсетивши да је први аранжман постигнут са Фајзером

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Нисмо учествовали у тестирању кинеских или било којих других вакцина, већ смо све купили након што су прошле све фазе тестирања, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у разговору са представницима Атлантског савета, казао да не верује да је оно што је урадио тим на који је поносан, а чији је он део, нешто огромно историјско, иако је наша земља својим напорима добила више вакцина од осталих. Рекао је да је Србија купила и добила све вакцине након што су прошле све фазе тестирања, подсетивши да је први аранжман постигнут са Фајзером.

„Они су тачни у испоруци као швајцарски сат. Увек испоручују као што смо се договорили и задовољан сам тиме”, објаснио је Вучић, јавља Танјуг.

Подсетио је да је Србија добила и велике испоруке вакцина из Кине, Астра Зенека, као и Спутњик из Русије.

Недавно, указао је, постигнут је договор и са Модерном о њиховој вакцини против короне, које ће у Србију стићи крајем октобра.

Нагласио је да се у набавци вакцина Србија није понашала геополитички, већ само имајући у виду спашавање људских живота, те га, додаје, не интересују критике с тим у вези.

Истакао је да не осећа никакве националистичке тенденције, и да му је најважније очување мира и стабилности у региону, као и да Србија подржава своје суседе. С тим у вези је подсетио да не одговара на увреде из других делова региона. Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији. Подсетио је да је Србија по расту друга у Европи, и да ММФ прогнозира Србији раст од пет одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између 6 и 6,5 одсто раста БДП-а.

Такође успех вакцинације се ослања, каже, и на брзо спровођење дигитализације, додајући да је посебно поносан на наше програмере који су одрадили одличан посао.

Снажењу економије Србије, додао је, допринеле су и директне стране инвестиције, а подсетио је да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону.

То, додаје, је најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње. Указао је да је јавни дуг на нивоу који је мањи од 60 одсто, у чему је за 80 одсто чланица ЕУ боља.

„Ти добри резултати су постигнути реформама покренутим 2014. и 2015.”, објаснио је он додајући да је поносан и што је Србија могла да помогне и региону.

Можемо да напредујемо уз подршку Америке

ВАШИНГТОН – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да мора више да се уложи у однос са САД, да не очекује лакше време, али да ће Србија дати све да се повећа поверење америчке стране.

Он је у видео интервјуу за амерички Атлантски савет „Разговор са председником Вучићем” подсетио да се до сада више пута срео са актуелним председником Џоом Бајденом, као и да је имао добар однос са бившим председником са администрацијом бившег председника Доналда Трампа.

„Знам Бајдена боље од Трампа, али не очекујем лакше време за Србију јер политика није увек у вези са личним ставовима, али даћемо све да повећамо пријатељство две земље. Потребно је да нађемо начин да се више спријатељимо са САД”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је појаснио да постоје различити ставови, пре свега по питању КиМ, али да је Бајден увек имао добар осећај и да је увек желео да саслуша и српску страну, што је, оценио је „добро за нас”.

„Потребне су нам САД као пријатељ Србије, јер можемо да урадимо нешто добро. Можемо да напредујемо уз подршку САД. То је предуслов за напредак економије”, рекао је Вучић.

Он је казао да се нада да ће имати озбиљан приступ одговоран приступ развоју односа.

„Можда САД нису наш најбољи пријатељ, али су пријатељ са којим имамо заједнички интерес и заједничку будућност”, рекао је Вучић.

Упитан зашто је САД сада приоритет за Србију, Вучић је казао да је лако закључивати да ли је неко променио мишљење, али да ништа није очекивао од Вашингтона.

„Морамо више да улажемо у наш однос. Надам се да данас разумемо да смо спремни да променимо мишљење, да морамо да разумемо политику у свету и инвестирамо више, да омогућимо више људима и зближимо се са америчком администрацијом”, рекао је он.

Џозеф Бајден и Александар Вучић (Архивски фото: Снимак екрана/N1)

Он је казао да желимо да имамо што више подршке, да видимо шта можемо заједно да учинимо на различитим пољима.

Вучић је подсетио да постоји војно техничка сарадња, али и сарадња у различитим пољима што се види кроз резултате.

„Све више расте занимање америчких компанија које су све спремније да улажу”, закључио је он.

Нисмо заинтересовани за Велику Србију

ВАШИНГТОН – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија није заинтересована за стварање Велике Србије, како други тумаче тај термин.

„За нас Велика Србија значи бољу економију, више идеја, више фабрика, имплементацију грин плана, веће запошљавање, веће плате, бољи стандард, бољу инфраструктуру. За то смо заинтересовани, а не за угрожавање економије. Ја инсистирам на томе”, рекао је Вучић и додао да му многи не верују јер је лакше рећи не верујемо му како би добили више гласова.

Како је рекао, потребно је време да се свима докаже да смо озбиљни.

„Људи су у последњих 25 година напуштали овај регион, а сада први пут видимо да су људи почели да се враћају у регион, пре свега у Србију. То су веома образовани људи. Млади талентовани људи су отишли а они су нам потребни да се врате. Само глупи људи могу да мисле да им то користи на изборима. Нећемо им дозволити”, рекао је Вучић.

Ако постижемо резултате у економији, способни смо и у демократији

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће ЕУ у приступним преговорима отворити кластер са Србијом у јуну.

Вучић је, у разговору са Атлантским саветом, упитан за критике на рачун Србије из ЕУ и са других места у вези владавине права, слободе медија, људских права, казао да, ако се од њега очекује да каже да се ради о пропаганди против наше земље, то неће рећи, јер је свестан да нисмо савршени.

„Почели смо да постижемо резултате по бројним питањима из области владавине права. Мислим да добро напредујемо и у борби против организованог криминала”, објаснио је он, јавља Танјуг.

Вучић је рекао, међутим, да увек постоји и мало политике, јер неке велике организације не заборављају да Србија не критикује Русију и Кину, па нађу начин да нас критикују.

„Наравно да постоје проблеми са којима морамо да се суочимо. Морамо да инвестирамо огромне напоре у савладавању свих тих проблема. Спремни смо да саслушамо све критике и да чујемо све што су неки добри људи рекли да треба да променимо”, рекао је он.

Вучић је указао да постоји листа питања са којима треба да се суочи Србија и то не зато што моли неког да отвори преговарачке кластере, већ то чини јер је корисно за нас, нашу демократију и имиџ.

„Ако смо способни да постижемо резултате у економији и вакцинацији, немам сумње да смо способни да побољшамо и стање људских права, демократије”, закључио је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар