Владимир Путин: Жестоко и брзо ћемо реаговати на стране провокације

Русија нема намеру да спали мостове у односима са противницима, али ако то траже, онда се морају спремити за жесток одговор, рекао руски председник

Владимир Путин се обраћа федералној скупштини (Фото: ЕПА ЕФЕ М.Ш)

МОСКВА Званична Москва ће жестоко и брзо одговорити на било какве стране провокације, поручио је данас председник Русије Владимир Путин, након што се претходно пожалио на наставак неоснованих и непријатељских акција против Русије.

„Русија нема намеру да спали мостове у односима са противницима, али ако то траже, онда се морају спремити за жесток одговор”, рекао је Путин у годишњем обраћању Федералној скупштини – посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације.

„Организатори било каквих провокација против Русије зажалиће као што никада нису”, поручио је Путин, јавља Тасс, а преноси Танјуг.

Нагласио је да званична Москва тежи добрим односима са другим земљама, и изразио је наду да ниједна страна држава неће прећи руске „црвене линије”.

Поједине земље су, према његовим речима, развиле лошу навику да се у свакој прилици „хватају за Русију”.

„То као да је нека врста спорта”, поручио је руски председник.

Навео је и да је пракса организовања државних удара и политичких убистава прешла све границе.

„Можемо мислити шта год о Јануковичу и Мадуру, Лукашенку, али пракса организовања државних удара и политичких убистава је прешла све границе”, рекао је Путин.

Према његовом мишљењу, Запад није размишљао о Белорусији и Украјини кад се тамо догађао „Мајдан“.

Корона вирус није поражен и даље остаје главна претња

МОСКВА Председник Русије Владимир Путин поручио је данас да корона вирус није поражен и да остаје главна претња. „Ковид-19 још није поражен и представља директну претњу, због чега постоји потреба да се поштују неопходне превентивне мере за спречавање ширења инфекције”, поручио је руски председник у обраћању Федералној скупштини – посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације.

Владимир Путин (Фото: Правда)

„Можемо видети драматична дешавања у многим земљама, где број случајева расте. Морамо држати све области под контролом како бисмо смањили ширење вируса, како дуж наших граница, тако и унутар земље”, истакао је председник Русије, преноси агенција Тасс.

Путин је позвао народ Русије да се вакцинише, поручујући да „нема другог пута”.

Додаје да је глобални здравствени систем на ивици револуције, што, према његовим речима, Русија не може пропустити.

У осврту на претходну годину и на време пандемије, руски председник је рекао да је био уверен да ће Русија превазићи све проблеме.

„Власт и друштво су били одговорни и солидарни”, рекао је Путин, и додао да су руски научници у време пандемије извршили пробој, направивши три поуздане вакцине против короне.

Пандемија је, према његовим речима, нанела удар благостању људи и то је изазов за све земље света.

„Најважније је обезбедити раст реалних прихода грађана Русије и остварити напредак у борби против сиромаштва”, рекао је руски председник, и истовремено наложио влади да припреми систем подршке породицама са децом.

Најавио је да ће породице са децом школског узраста добити по 10.000 рубаља за свако дете.

Како је додао, очување народа Русије је највиши приоритет, као и стратегија да се постигне стабилан раст броја становништва.

Догађај се одржава у централној изложбеној сали „Мањеж” у центру Москве, а акредитовано је око 450 представника медија, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар