Данска: Дозвољено највише 30 одсто „незападњака“ у комшилуку

Од 5,8 милиона становника Данске око 11 одсто су страног поријекла, од чега 58 одсто из незападних земаља

Жене покривене буркама у парку у Копенхагену, 2018. (Фото: Глас Америке)

(Summit News, 17. 3. 2021)

Данске власти објавиле су да ће ограничити број „незападних“ становника у комшилуку на тридесет одсто ради „смањивања ризика од стварања упоредних религиозних и културолошких друштава“.

Социјалдемократска влада објавила је ову одлуку данас. Министар унутрашњих послова Каре Дибвад Бек изјавио је да сувише незападних становника у једној области води стварању гета, иако је тај израз уклоњен из законских докумената.

Од 5,8 милиона становника Данске око 11 одсто су страног поријекла, од чега 58 одсто из незападних земаља.

Данска је недавно постала и прва европска земља која је сиријским мигрантима рекла да се врате у своју земљу, пошто је сада тамо безбједно.

„Јасно смо ставили до знања сиријским избјеглицама да је њихова дозвола боравка привремена, и да се може повући ако заштита више није потребна“, рекао је Матијас Тесфај, министар за усељавање.

Како смо већ писали, Тесфај је признао да је владина интеграциона политика „катастрофална“, пошто је објелодањено да је пет година по усељењу свега 17 одсто сиријских жена било запослено.

Према истраживању из 2019, образовани слој становништва сматра да етничка разноликост има негативан утицај на заједницу јер подрива узајамно повјерење.

Проучавањем постојеће литературе и анализом налаза из 87 студија, истраживачи су закључили:

„У свим студијама смо уочили статистички значајну обрнуту сразмјеру између етничке различитости и друштвеног повјерења.“

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари


ИСПРАВКА: Ранија верзија текста је погрешно садржала податак да Данска има 11,8 милиона становника. Хвала колеги @М. Здравковићу на исправци! (22. 4. 2021. у 23:54)Categories: Посрбљено

Tags: , ,

3 replies

 1. Greška u tekstu. Danska ima upola manje stanovnika.

  2
  1
 2. Осталих 70% у најдемократскију Републику Србију….

  1
  1
 3. Следићемо пример из најдемократскије државе ЕУ

Оставите коментар