Владимир Путин: Регулисати удио дјеце миграната у школским одјељењима ради прилагођавања руском културном окружењу

Удио дјеце миграната требало би да је такав да се могу уклопити у систем наших руских вриједности, рекао председник Русије

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

(РИА новости, 30. 3. 2021)

Удио дјеце миграната у руским школама требало би да буде такав да се могу прилагодити језичком и културном окружењу, као и да се спријечи ситуација, као у Европи и Сједињеним Државама, да се формирају читаве школе које похађају само таква дјеца, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

„У неким европским земљама, па и у САД, кад учешће мигрантске дјеце у школи достигне одређени постотак, домаће становништво исписује своју децу из тих школа. (…) Формирају се школе које стопостотно похађају дјеца миграната“, рекао је Путин у уторак на састанку Савјета за међунационалне односе. Шеф државе је нагласио да у Русији „ни у ком случају не смије бити дозвољен такав развој догађаја“.

„Не постоје готови рецепти, али сасвим је очигледно да би удио дјеце миграната у нашим школама требало да је такав да им то омогућава не само формално, већ дубинско прилагођавање руском језичком окружењу. И не само језичком – уопште културном, како би се могли уклопити у систем наших руских вриједности “, нагласио је предсједник Путин.

Он је напоменуо да се Русија још увијек не суочава с акутним проблемом неконтролисаног прилива миграната, ипак истичући потребу пажљивог праћења ситуације, посебно у милионским градовима и појединим националним републикама.

С руског посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , ,

Оставите коментар