Вјоса Османи: Тужићемо Србију за геноцид

Ми ћемо се припремати као земља за случај геноцида против Србије чим будемо спремни на то, правно и у смислу доказа. Сведоци, већина њих су живи, и докази су ту и то је јасно, казала Османи

Вјоса Османи (Фото: Танјуг/AP/STR)

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да Приштина намерава да тужи Србију за геноцид, као и да је спремна да годинама чека на споразум који ће, како верује, обезбедити да Београд призна независност тзв. Косова.

Вјоса Османи је, у интервјуу за „Ајриш тајмс“, рекла да сматра и да је размена територија немогућа, оцењујући да председник Србије Александар Вучић „тек треба да докаже да се одвојио од некадашњег Милошевићевог начина размишљања“.

Она је навела да Приштина жели и да лидери Србије плате за, како тврди, злочине почињене током рата 1998. и 1999. године и „систематско угњетавање косовских Албанаца“ који су им претходили.

„Ми ћемо се припремати као земља за случај геноцида против Србије чим будемо спремни на то, правно и у смислу доказа. Сведоци, већина њих су живи, и докази су ту и то је јасно“, казала је Вјоса Османи.

Она је додала да би правда за „13.000 људи, страдалих у сукобу, милион расељених или прогнаних и 1.600 оних који се и даље воде као нестали“ морала да буде основа за споразум за нормализацију односа са Београдом, додајући да је то услов за обе стране да се на крају придруже Европској унији.

 

Поручила је и да је  Приштина спремна да, ако је потребно, годинама чека на квалитетан споразум који ће обезбедити да Београд призна независност тзв. Косова без икаквих промена његових тренутних граница.

Вјоса Османи је рекла да је приоритет Приштине питање несталих, као и ратне одштете за, како тврди даље у интервјуу, „сва разарања која је Србија проузроковала на Косову, и то не само током рата, већ од 1989. године, када је Милошевић дошао на власт и предводио систем сличан апартхејду“ на КиМ, пренео је Танјуг.

Према њеним речима, када дође време да делегација из Приштине седне са председником Србије, прво питање које ће поставити биће „где су наши вољени?“

Она је додала да косовски лидери сада анализирају историју разговора са Београдом, којим посредује ЕУ, како би припремили будуће преговоре за, како каже, побољшање живота грађана на КиМ и обезбедили кључне компоненте, што су, према њеном мишљењу, „узајамно признање Косова и Србије и њихових тренутних граница“.

Председника Србије Александра Вучића оптужила је да дели, како је рекла, експанзионистички начин размишљања Слободана Милошевића.

Вјоса Османи у Скупштини тзв. Косова (Фото: Valdrin Xhemaj/EPA)

„Мислим да спроводи сличну стратегију на различите начине, очигледно не ратом и уништавањем и насиљем, већ другачијом стратегијом, која и даље има за циљ да заузме више територија и није га заиста брига за судбину људи“, тврди Вјоса Османи.

Навела је и да је њен приоритет да обезбеди вакцине против вируса корона и поручила међународним партнерима да се „не можемо усредсредити, а ни они не би требало, на дијалог, док људи умиру“.

„Вакцине су нам потребне тренутно, не дијалог“, рекла је Вјоса Османи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар