Адвокат Јовице Станишића у Хагу: Мој клијент водио ЦИА до масовних гробница у Босни

Адвокат Вејн Џордаш потврдио да је Станишић 1991. ступио у контакт са ЦИА и са њом сарађивао како би помогао да се рат заврши

Јовица Станишић у Хашкој судници (Фото: Michael Kooren/ANP/AFP)

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић ступио је 1991. у контакт са америчком Централном обавештајном агенцијом (ЦИА), а 1993. је ЦИА “водио” до масовних гробница у Босни, рекао је данас пред судом у Хагу његов бранилац Вејн Џордаш.

Током завршне речи на суђењу Станишићу, Џордаш се том тврдњом супротставио оптужби да је Станишић, 1991-95, био учесник у удруженом злочиначком подухвату прогона Хрвата и Муслимана, који је предводио председник Србије Слободан Милошевић.

„Станишић је ступио контакт с ЦИА 1991“ и потом је био „поуздани саговорник“ те службе, рекао је Џордаш.

Да је Станишић био њен „поуздани саговорник“ ЦИА је раније потврдила у писму Станишићевој одбрани.

По свом браниоцу, Станишић је, током рата у БиХ, наставио „интеракцију“ са ЦИА.

Да је био учесник у злочиначком удружењу, Станишић, како је у судници казао Џордаш, „не би ЦИА 1993. водио у Босну да нађе масовне гробнице“.

Бета се, после заседања, обратила адвокату Џордашу да додатно објасни ту тврдњу.

Иако је у имејл поруци назначио да „се не може сетити тачних речи“ из суднице, Џордаш је потврдио да је „Станишић 1991. ступио у контакт с ЦИА и са њом сарађивао како би помогао да се рат заврши“.

„Та сарадња са ЦИА је обухватала различита питања од помоћи Србији, укључујући и тражење масовних гробница у Босни 1993“, написао је Џордаш у одговору Бети.

У октобру 2019, Станишића је пред хашким судом „тајним агентом ЦИА“ назвао бивши британски амбасадор у Србији сер Ајвор Робертс и то као сведок Станишићеве одбране.

Робертс је у судници потврдио да је у својој књизи о службовању у Београду 1994-1997. написао да је Станишић „тајни агент ЦИА“, додајући да тој тврдњи ваља веровати.

За Станишића је Робертс је тада рекао и да био Милошевићев „застрашујући шеф тајне полиције“.

„Станишић је знао где су тела закопана“, казао је Робертс, не прецизирајући да ли користи стилску фигуру за тајну у енглеском језику или мисли дословно.

Станишић (70) оптужен је, заједно са оперативцем СДБ Франком Симатовићем Френкијем, за прогон, убиства, депортацију и присилно премештање Хрвата и Муслимана у Хрватској и БиХ, 1991-95.

Тужиоци су у завршној речи тражили да Станишићу и Симатовићу буде изречена доживотна затворска казна, а браниоци да они буду ослобођени.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 14. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар