Роже Кепел: Ура, још смо живи

Фајненшел тајмс наводи да је од ковида досад умрло 0,03 одсто становништва у свијету. Дакле, на сваких 10 хиљада умру три особе. Опет за длаку претекосмо

Фото: The Locals

(Die Weltwoche, 17. 3. 2021)

Од Јустинијанове куге (541-542) умрло је 55 одсто цјелокупног становништва у Европи, Сјеверној Африци и на Блиском истоку.

Црна смрт опустошила је Европу (1347-1351), однијевши 39 одсто живота.

Велике и мале богиње које су донијели западноевропски колонизатори уништиле су 93 одсто аутохтоног становништва Сјеверне и Јужне Америке.

Шпански грип, који је заправо потекао из САД, усмртио је око 2,4 одсто свјетског становништва између 1918. и 1919.

Од 1980. године 0,7 одсто свјетског становништва умрло је од сиде.

Најсмртоносније пандемије у милионима преминулих (Графикон: Статиста)

Британске новине Фајненшел тајмс наводе да је од ковида досад умрло 0,03 одсто становништва у свијету. Три десетохиљадита. Преживи га 99,97 одсто. (На сваких 10 хиљада умру три особе – прим. Стање ствари.)

Опет за длаку претекосмо. Ура, још смо живи.

Трагично је што политичари то управо тако виде, сматрајући својом заслугом што уопште још можете читати овај чланак.

Они заиста вјерују да су нам свима спасли живот, сачували здравствени систем од пропадања и Швајцарску од помора.

За мене је политика поводом короне злочин, најопаснија несразмјера у историји човјечанства.

Роже Кепел (Извор: Weltwoche)

Вирус може бити опасан за старе и људе с другим болестима, али ништа не оправдава смушено и претјерано реаговање власти.

Привреда пуца. Милиони остају без посла. Дјецу заглупљују. Расте степен самоубистава, насиља и злоупотребе дрога.

Опијум социјалне помоћи тјера милионе у зависност од државе. Све више пословних грана је пред сломом. Слобода и самоодговорност одумиру.

Недавно сам разговарао с једним хирургом. Он сматра да би владе, укључујући швајцарску, требало извести пред међународни суд.

Ни у најстрашније доба куге у Средњем вијеку нису закључавали здраве да би заштитили потенцијално болесне.

Ако маске имају сврху, шта ће нам закључавање? Ако носим маску и она ме штити, шта ме брига ако је онај други не носи?

Градоначелница Цириха каже да је маска васпитна мјера, која нас подсјећа да је ковид опасна болест.

Тиме је све речено. Дио смо државног програма за васпитавање и преваспитавање. На испиту је наша способност да се одрекнемо слободе.

Маска рашчовјечује. Отима човјеку лице. Брњица, која грађанина претвара у поданика.

Једини трачак свјетлости је неспособност наших власти. Да ни не помишљамо шта нам је све нека заиста дјелотворна влада још могла смислити.

Људи са маскама у Женеви, 4. 11. 2020. (Фото: Фабриче Кофрини/АФП)

Још горег смо поштеђени само зато што децентрализована Швајцарска на највишу разину управе делегира слабије кадрове.

А с друге стране: способна влада имала би храбрости да се супротстави свјетском пориву да се на народ гледа као на стадо или крдо. И не би Швајцарску жртвовала вирусу.

Разумије се да Швајцарска и даље постоји. Али је на дјелу разарање оне Швајцарске какву је знамо: земље слободе и самоодговорности, у којој власти и државни апарат нису у првом плану.

Једини слабији од политичара су новинари. Велтвохе се супротставио од почетка, али само до границе која не смета естаблишменту.

Игранка се наставља. Савезна влада намјерава да Швајцарце редовно тестира до посљедњег, као брâве. Ко не пристане, не гине му карантин, чак и ако је здрав.

На лудило с тестирањем надовезује се хистерија с вакцинисањем, највећи експеримент над људима у историји. Остаје да се надамо да су вакцине здраве, како нам сви тврде.

Нисам против вакцинације. Дивим се научницима који су је развили, али се питам јесу ли за тако кратко вријеме могли бити узети у обзир сви осјетљиви аспекти. Подозривост је све већа.

Власти су се почеле уплитати и у наше тјелесне сокове. Имам разумијевања за сваког ко из политичких, религијских или медицинских разлога у том неће да учествује.

Припрема вакцинације у локалном вакционационом центру у кантону Граубинден (Фото: SwissInfo)

Вирус за већину људи није опасан. За масовном вакцинацијом нема потребе. Политика излаже становништво непотребним ризицима. Фармацеутске фирме зарађују милијарде.

Сад хоће да и грађанска права и слободе вежу за вакцину – само онај ко прими шприц може учествовати у друштвеном животу.

У Берну су већ изгубили сваки осјећај за мјеру – хоће да уведу обавезно ношење маске и послије вакцинације.

Може се, разумије се, десити да се напољу још понеко зарази. Свођење ковида на апсолутну нулу, како то замишља швајцарска влада, употпуњава љевичарски сан о тоталитарној држави.

Никад није било важније да се окупе сви људи грађанског, десног, конзервативног и истински либералног опредјељења.

Требало би да се повежу ради супротстављања бјеснилу једне политике која је покренула крсташки рат против вируса ког преживи 99,97 одсто људи.

Ко мисли да ће му се срушити кућа јер има мали процијеп на крову, има поремећену способност опажања. Одавно је вријеме да окончамо поремећено схватање ковида.

Роже Кепел (Roger Köppel, 1965) је швајцарски новинар и политичар. Био главни и одговорни уредник „Велта“ (2004–2006), а тренутно је издавач и главни уредник магазина „Велтвохе“ (Weltwoche). Члан је Националног савета, Доњег дома савезног швајцарског парламента

С њемачког посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

Оставите коментар