Чиле: Два римокатоличка бискупа позитивна на корона вирус после ревакцине Синоваком

Надбискуп чилеанске престонице Селестино Аос хоспитализован пошто је тестиран позитивно на вирус корона

Надбискуп чилеанске престонице Селестино Аос Брако (Фото: Хосе Франциско Зуњи

(Ројтерс, 10. 4. 2021)

Сантијаго – Надбискуп чилеанске престонице Сантијаго, Селестино Аос (Celestino Aos) хоспитализован је након што је тестиран позитивно на вирус корона, стоји у изјави Римокатоличке цркве у Чилеу која је објављена у суботу на Твитеру.

Раније ове недеље црква је потврдила да су седамдесет шестогодишњи Аос и монсињор Алберто Лорензели (Alberto Lorenzelli), викарни (auxiliary) бискуп Сантијага, тестирани позитивно на ковид-19.

Обојица су примила две дозе Синовакове вакцине коју су прописале чилеанске здравствене власти, стоји у саопштењу цркве, а друга доза је дата 11. марта.

Црква је саопштила у својој суботњој изјави да је Аос примљен у престоничку универзитетску болницу „у складу са медицинским саветом из предострожности“.

„Иако су ефекти болести умерени, они морају да се третирају специјализованом опремом како би се избегле могуће компликације“, стоји у саопштењу, и додаје се да је Лоренцелијево стање непромењено.

Чилеанци чекају да приме Синовакову вакцину (Фото: Ројтерс)

Недавна студија националних података о вакцинацији и стопе заражавања коју је спровео Универзитет Чилеа указује да је Синовакова вакцина 54 одсто ефективна у спречавању заражавања вирусом корона две недеље након примања две дозе.

Обухватнију студију засновану на подацима о реалном учинку Синовакове и Фајзерове вакцине које су опредељење у кампањи масовне вакцинације у Чилеу влада ће објавити наредне недеље.

Аосу, који је из Шпаније, поставио је на место надбискупа Сантијага папа Франциско децембра 2019. пошто Ватикан настоји да се позабави скандалом у вези са сексуалним злостављањем који је потресао и нарушио подршку Римокатоличкој цркви у овој конзервативној латиноамеричкој нацији.

Аосов претходник, кардинал Рикардо Ецати (Ricardo Ezzati), суочен је са вишеструким оптужбама да је помагао у прикривању сексуалног искоришћавања деце од стране чилеанског свештенства. Он је негирао ове оптужбе.

Извештава: Аислин Лаинг (Aislinn Laing); уредио: Џонатан Оатис (Jonathan Oatis)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар