Суд наложио повлачење Интерполове потернице за Маријом, ћерком Слободана Милошевића

По протеку 20 година од догађаја по закону је 1. априла наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења Марије Милошевић за угрожавање сигурности

Мирјана Марковић и Слободан Милошевић; Марија Милошевић (Фото: Ало/АП)

Први основни суд у Београду укинуо је притвор и наложио Интерполу да повуче међународну потерницу која од 2006. године била расписана за Маријом Милошевић, ћерком некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

Раније данас је суд је због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења Марије Милошевић обуставио кривични поступак, који се водио због кривичног дела изазивање опште опасности, прецизирала је за Танјуг портпарол суда Бојана Станковић.

То значи да од данас Марија Милошевић може поново да дође у Србију.

Она је била оптужена јер је приликом хапшења свог оца 1. априла 2001. пуцала у ваздух у дворишту виле „Мир“, из које је он изведен, а на терет су јој се стављала кривична дела недозвољеног поседовања оружја и угрожавања сигурности више људи, међу којима је био и Чедомир Јовановић.

По протеку 20 година од овог догађаја по закону је, 1. априла наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења за угрожавање сигурности, док је за оружје апсолутна застарелост наступила још 2007. године.

У овом поступку који је раније водило Друго општинско јавно тужилаштво у Београду Милошевићева је крајем септембра 2002. године била условно осуђена на осам месеци затвора, с роком провере од две године, али је та пресуда била укинута по жалби њеног браниоца и наложено је понављање суђења.

Средином новембра 2004. године почело је поновљено суђење, али се она није одазвала на позиве због чега је 2006. године расписана потерница за њом.

Након успостављања нове мреже судова одлучено је да се сачека да постане доступна суду, што се није догодило.

Милошевићева је узела црногорско држављанство и годинама живи на Цетињу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар