Фудбалски савез тзв. Косова усвојио нови грб репрезентације

Фудбалски савез такозваног Косова је променио грб, а нови упућује на невероватан историјски фалсификат

Фото: Твитер налог Dardanian Football

Такозвана репрезентација „Косова“ сада мења грб, а на њему ће бити чувени симбол који варира из давних времена.

Фудбалски савез такозваног Косова је променио грб, а нови упућује на невероватан историјски фалсификат.

На њему се налази дардански лавиринт, древни симбол који се често налази на археолошком налазишта Улпијане, које се налази на око километар од манастира Грачаница.

Познато је да Албанци већ дуго покушавају да докажу своју „аутохтоност“ на овим просторима и да тврде да су потомци Илира. Ово је још један покушај да се поистовете са древним племенима која су живела на овим просторима.

Дардански лавиринт се састоји од круга у коме се налазе затворени лавиринт у центру, винова лоза на врху, листови сремуша испод лавиринта. То је симбол древног народа Дарданаца или Дардана који су живели на простору римске Горње Мезије. То је простор који захвата јужну Србију и Северну Македонију у садашњим границама.

Дарданци су били илирско-трачански народ најпознатији по томе што су по легенди били оснивачи Троје и учесници у чувеном Тројанском рату. Њихови најважнији градови су били поменута Улпијана, те Теранда (данашњи Призрен), Висијанум (Вучитрн), Скопи (Скопље), Дамастиони (простор код Охридског језера, а касније је најважнији дардански град био Наисус тј. садашњи Ниш.

Заправо су Тројом владале две лозе, једна Дарданска, а друга Тројанска, а Хомер је у свом епу опевао ово древно племе. Према његовим стиховима водио их је храбри Енеј, син тројанског принца Анхиса и богиње Афродите.

Ово је чак пети грб ФС такозваног Косова од оснивања, а потпредседник савеза Бакир Бури је на представљању новог дреса и грба савеза истакао да су ово симболи његовог народа!

„Желим да се овај грб свима свиди. Нама се у савезу свидео јер има наше симболе и надамо се да ће донети срећу у квалификацијама“, рекао је он.

На представљању је говорио и Лулзим Бериша, један од вођа навијачке групе репрезентације Косова, која се зове „Дарданци“.

На грбу ФС Косова се види упрошћени симбол дарданског лавиринта, док је на новим дресовима, посебно на белом, видљив комплетан дардански лавиринт са свим симболима који га красе.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 23. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар