Данас: Полицијски час за власт црвена линија

Постоји више повода нагомиланог незадовољства и довољна је једна врста искрице, а окидач би могао да буде увођење полицијског часа, каже политиколог Цвијетин Миливојевић

Сукоб демонстраната и полиције: Призор из јулских немира (Фото: EPA-EFE/ Коча Сулејмановић)

Након прошлогодишњих јулских протеста, председник Србије Александар Вучић схватио је шта су црвене линије преко којих не сме да иде у борби са вирусом корона.

Да је поново уведен полицијски час, мислим да би грађани изашли на улицу да покажу свој отпор таквој политици. Не можете више тек тако да се поигравате са вољом и слободом грађана, јер и даље грађани штите своје слободе упркос притисцима власти. Додатно, Вучић жели да прикаже Србију у свету као земљу где грађани нису закључани, где економија ради, док се процес вакцинације одиграва добро – каже за Данас политиколог Вук Велебит коментаришући одлуку Кризног штаба да прибегне делимичном затварању на пет дана како би се спречило ширење вируса корона и броја заражених.

Велебит сматра да је чак и ово затварање на пет дана у супротности са тренутном Вучићевом политиком отварања и функционисања целе привреде.

Политиколог Цвијетин Миливојевић сматра има више политичких разлога због којих власт не жели да прибегне строжим мерама у борби против корона вируса, а један од њих свакако је и искуство из прошлогодишњих јулских протеста испред Скупштине Србије због најаве поновног увођења полицијског часа.

„Постоји више повода нагомиланог незадовољства и довољна је једна врста искрице, а окидач би могао да буде увођење полицијског часа. Ми смо скоро годину дана препарирани и јасно је да би грађани много лакше поднели све ово да се у старту, до краја ишло са радикалним мерама, ако би се знало да би те мере донеле резултат. Међутим, видели смо како су организовани парламентарни избори и да се намерно месец и по дана пре њиховог одржавања, Кризни штаб, пре свега политички део кризног штаба понашао као да је Србија прва на свету победила корону. С обзиром да смо тада присуствовали лажирању бројки заражених и бројки преминулих од тог тренутка свако поверење грађана у оно што јесте Кризни штаб или оно што се крије под том фирмом заправо је потпуно изгубљено“, напомиње Миливојевић.

Цвијетин Миливојевић (Извор: N1)

Додаје да су сва остала потоња тактизирања у смислу – затворићемо помало, делимично или за викенд – унела неверицу код грађана. Додаје да зато данас и озбиљни радикални потези који би имали смисла и донели резултате сигурно не би прошли.

Миливојевић каже и да је један од радикалних потеза Кризног штаба свакако полицијски час, али с обзиром да је то поверење потпуно прокоцкано и да власт то зна, зато је највероватније и избегнуто увођење тих драстичних мера.

„То је потпуно јасно“, закључује Миливојевић.

Бобан Стојановић, политички аналитичар, сматра да је Кризни штаб и овога пута избегао да уведе полицијски час не толико из страха од понављања јулских демонстрација из прошле године, колико због изазивања неког озбиљнијег незадовољства грађана.

„Полицијски час је граница коју власт не сме да пређе и не само због протеста, већ због сопственог понашања у милион досадашњих ситуација. Просечан грађанин у Србији некако не може да разуме ону масу људи на отварању споменика Стефану Немањи, или изборе, или друга окупљања, а да му се сада након свега тога укида слобода кретања. Мени је поприлично чудно да ће грађани остати неми и на овај ниво забране, да не раде теретане, кафићи, продавнице и остало. Међутим, незадовољство би могло да се појави код једног дела људи који раде у сектору услуга. Можда би они могли да протестују, јер они од тога живе“, истиче Стојановић. Додаје да у овом тренутку за ову власт полицијски час свакако није опција и они томе свакако неће прибећи.

Једини проблем унутрашњи односи

Другачијег мишљења, међутим, јесте Зоран Стојиљковић, професор на ФПН-у, који сматра да власт нема ту врсту страха од могућих немира због увођења полицијског часа, већ да су њихови проблеми – унутрашњи односи и криминализација политике.

Зоран Стојиљковић (Фото: ФоНет/Медија центар)

„Сва истраживања показују да са оваквом врстом репресивних мера које имају оправдање, које су коректне, углед свих власти скаче. Актуелна власт никада није имала веће поверење захваљујући моделу вакцинације, а истовремено реторички социјална обећања им не недостају и сваки пут када кажу да немају више пара, они нешто отворе. Према томе мислим да ту врсти страха од увођења полицијског часа немају. Једини проблем су им њихови унутрашњи односи и криминализација политике. За њих су већи проблем од самих грађана, они сами себи“, оцењује Стојиљковић. Додаје да је занимљиво да ова власт учи на грешкама и не жели да уђе у причу увођења драстичних мера, јер види по Европи како људи незгодно реагују на неку врсту затварања.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар