Политика: Британски сој короне шири се брзином светлости

Да се британски сој проширио брзином светлости сведочи чињеница да су болнице крцате оболелима. КБЦ Звездара у Београду морао је у потпуности да се врати у ковид режим

Фото: Танјуг С. А.

Британски сој вируса корона постао је доминантан у Србији и зато имамо повећање броја оболелих и оних с тежом клиничком сликом, истакла је за „Политику” професор др Тања Јовановић, вирусолог, чланица Кризног штаба за сузбијање ковида 19 и продекан за наставу Медицинског факултета у Београду. Она је нагласила и да се сада вирус у великој мери јавља код младих особа.

– Сада се овај сој вируса појављује у више од 50 одсто случајева оболелих. Имамо једну лабораторију у Батајници која има ПЦР апарат који детектује само британски сој. Они ће урадити једну студију о томе. С друге стране, ми и даље радимо секвенционирање и „јуримо” и друге сојеве. Радимо узорке из марта, али још није утврђен код нас јужноафрички или бразилски сој вируса – каже др Јовановић.

Због доминације британској соја који се лакше шири, примаријус др Предраг Кон, епидемиолог и члан штаба, наглашава да се разговара о томе да се уведе обавезно тестирање за све који се окупљају на журкама и да се за њих пооштре санкције. Идеја је да се сви учесници таквих окупљања тестирају и да се за оне који су позитивни, који шире вирус, одреде оштрије казне. Кон је за Танјуг рекао да је на састанку чланова штаба било речи и о друштвенокорисном раду за оне који свесно крше мере јер има пуно посла у ковид болницама који не тражи медицинско знање.

– То је озбиљан предлог да се томе приступи јер боце с кисеоником захтевају физичку способност, пошто су ту обично млађи људи у питању. То је једно од могућих размишљања. Иначе, донете мере нису довољне јер се после пет дана неће видети њихов ефекат – рекао је он.

Предраг Кон: Тестирати све на нелегалним журкама, казна за позитивне – друштвено-користан рад

А да се британски сој проширио брзином светлости сведочи чињеница да су болнице крцате оболелима. КБЦ Звездара у Београду морао је у потпуности да се врати у ковид режим, а неки пацијенти су из престонице превезени на лечење у Крушевац и друге градове.

– Број заражених вирусом корона и прегледа у амбулантама стално расте, као и број пацијената који захтевају лечење у болницама. Чак 30 одсто прегледаних у тријажној амбуланти Инфективне клинике захтева хоспитализацију одмах. Највећи број њих захтева и кисеоничку потпору. Када пацијенти с нама поделе информације о томе где су се тачно инфицирали, видимо да је већина имала контакт с неким забавним садржајем, као што су скијалишта, туризам, локали, ресторани, прославе.

Упорно понављамо да ово не може да прође само од себе, самолечењем. Мора се код лекара – рекао је доцент др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије.

Горан Стевановић (Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

У највећој ковид болници у Батајници тренутно је збринуто 900 пацијената, а приликом њеног обиласка министар здравља др Златибор Лончар поручио је да ситуација у црвеној зони не може да се опише и апеловао на све да поштују мере како би се сачували животи, спасио здравствени систем и како бисмо се што пре вратили „у нормалу”.

Он је поручио свима који мисле да вирус не постоји и да грађани не треба да се вакцинишу и да се придржавају мера да ће када виде како изгледа права борба за живот, схватити да нису у праву.

– Када буду видели једног младог пацијента, за којег је потребно од шест до осам људи да би га окренули у положај који захтева, па још више пута дневно… Да не причамо како је људима у скафандерима, у свој опреми, како изгледа спасавати људске животе… – рекао је др Лончар.

Директорка болница др Татјана Аџић Вукичевић рекла је да је у последњих 10 дана забележен енорман број пријема, те да ниједан дан није прошао без мање од 80 до 90 пријема. Много пацијената је дошло с тешким клиничким сликама, који су морали одмах у интензивну негу, додала је она.

Кризни штаб: До понедељка затворено све осим апотека, пумпи и прехрамбених продавница

Иако у јавности није било много речи о томе, како „Политика” сазнаје, кризни штаб је на 69. седници 5. марта донео неке одлуке које се тичу људи који су вакцинисани као и оних који су оболели од короне. Одлучено је да особа не мора да буде у кућној изолацији због тога што је неки њен члан оболео од короне уколико је прошло више од две недеље од када је примила другу дозу вакцине или је прошло мање од три месеца од када је била заражена овим вирусом. Раније је било правило да сви који су били у контакту са зараженом особом морају да буду у карантину 14 дана. Ово правило је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” проследио претходних дана здравственим установама широм земље.

Треба нагласити и да ће до краја недеље преко е-управе бити омогућене две нове опције – поручивање потврде о вакцинацији на имејл и заказивање новог термина у случају да је неко пропустио први и други термин да прими вакцину. До сада се за вакцинацију пријавило око 1.380.000 грађана.

Пометња због вакцине „Астра Зенеке”

Вакцина компаније „Астра Зенека” неправедно се нашла мети ЕУ, што се дешава из политичких, а не научних разлога, оценио је амерички „Форбс”. Ово цепиво је тренутно суспендовано у неколико земаља ЕУ након појаве неколико случајева у којима је вакцина, која тек треба да буде одобрена у САД, повећала ризик од згрушавања крви. Пријављено је 17 таквих случајева од 17 милиона, колико је до сада примило ту вакцину, а Европска агенција за лекове (ЕМА) није повезала те смрти с вакцином, већ с годинама, јер код старије популације проблеми са згрушавањем крви нису реткост.

Стручњак за заразне болести с Универзитета у Сан Дијегу, Девеј Смит, каже да је одлука неколико земаља ЕУ збуњујућа јер није видео конкретне податке.

– Људи би добили крвне угрушке с вакцином или без ње – сматра он.

Више земаља обуставило употребу вакцине Астра Зенека, Брнабић уверена у њену безбедност

Због ових вести из света, и у Србији се појавила бојазан грађана који се сада двоуме да ли да приме ово цепиво. Јуче је то потврдила и премијерка Ана Брнабић.

– Имамо још вакцина Астра Зенеке”, која је фантастична, али због негативне кампање људи размишљају да ли да се вакцинишу. Она брзо ствара антитела, баш зато је друга доза за 12 недеља. Људи треба да верују Агенцији за лекове и уверени смо потпуно у безбедност те вакцине, СЗО такође. Зато молим људе да немају дилеме и да се вакцинишу. Свака вакцина је боља него да останете незаштићени – рекла је Брнабићева.

Професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, каже за наш лист да је ситуација с овом вакцином готово сигурно лажна узбуна.

– Када се масовно даје вакцина, неко ће после неког времена да добије инфаркт, неко шлог или неку другу болест. То ће добити и вакцинисани и невакцинисани. Али свака промена здравља код вакцинисаних се бележи. Вероватно ће се показати да ће слична бити учесталост тромбоза и код вакцинисаних и код невакцинисаних. Једино мислим да је потребна опрезност иако је ово безбедна вакцина и не треба се плашити. Наша Агенција за лекове не треба да сторнира одлуку о вакцинацији овим цепивом. Нема доказа да су вакцинисани лоше пролазили после имунизације. Уколико је неки грађанин узнемирен због вести из света, онда може да одложи вакцинацију овим цепивом док не стигне детаљно објашњење. Да нисам вакцинисан, а да сам добио позив да примим ову вакцину, ја бих се одазвао позиву јер мислим да је добра – сматра др Радовановић.

Не могу се поредити антитела различитих вакцина

Грађани који су се вакцинисали не треба да јуре у лабораторије и проверавају да ли имају антитела, став је епидемиолога проф. др Зорана Радовановића. Ако код оних који су се тестирали после вакцинације нису откривена такозвана циркулишућа антитела, то не значи да је особа потпуно осетљива јер у организму постоји један скривени део имунитета – ћелијски имунитет. Меморијске ћелије, које су запамтиле прву и другу дозу вакцине, такође су битне, али се не могу измерити у рутинским анализама.

– Мислим да је јако мало случајева да неко после вакцине није развио антитела. Али људи морају да чекају да прође неколико недеља од добијања друге дозе да би могли да ураде тест на антитела. Мислим да људи и не треба да раде те анализе. Неког ће да штити 50, а неког неће ни 150 јер све зависи од количине инфективне дозе вируса којој је особа изложена – сматра др Радовановић.

Зоран Радовановић: Не прекидати вакцинацију Астра Зенеком, сумње нису доказане

Људима није јасно како неко ко је добио, на пример, „Фајзерову” вакцину развије ниво антитела од 18.000, а неко ко је примио кинеско цепиво 150. У лабораторијама се углавном параметар преко 50 сматра за пређен праг када су развијена антитела. Да ли то значи да је више заштићен онај ко има више антитела?

– Не могу да се пореде налази вакцина различитих произвођача. Поређења су могућа само у оквиру истих вакцина. Код старијих људи је имунски одговор лошији него код млађих – напомиње др Радовановић.

Поставља се и питање да ли ће они који нису развили антитела после неке вакцине морати да добију још једну другог произвођача.

– То све зависи од става државе и кризног штаба или „Батута”. За сада је став да сви грађани добијају две дозе истог произвођача. Ми смо раније када се није знало како се одређују антитела за вакцину против туберкулозе или великих богиња, неке људе вакцинисали по шест-седам пута. Антитела су постојала, али ми нисмо имали начина да их утврдимо – појаснио је др Радовановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Jel oni stvarno misle da smo glupi? Uskoro vise nijedan lekar nece leciti druge pacijente osim sa ovim virusom i virusnim sojevima?

  2. Брзина светлости, таласне и корпускуларне особине, учесталост, Планкова константа, Хајзенбергов принцип неодређености, Брауново кретање… Величанствено! Британски сој – Хигсов бозон… Ако му се обрне спин, ондак је јужноафрички, Ајнштајна ми! Шта Ајнштајна, радовановића ми!

Оставите коментар