Метју Палмер: Само међусобно признање трајно решење за питање Косова

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри казао да ће се администрација америчког председника Џоа Бајдена бавити економском нормализацијом односа две земље

Метју Палмер (Фото: А. Васиљевић)

Специјални изасланик америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер истакао је да се САД залажу за решење косовског проблема.

Како је навео, став Вашингтона је да само међусобно признање може трајно решити ово питање.

Палмер је у разговору са амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем на „Фејсбуку”, на питање Танјуга да ли је разговарао са председником Александром Вучићем и о Косову, и како образлаже српском председнику залагање за решење косовског питања компромисом када САД инсистирају на међусобном признању, рекао да је природно да је та тема била на дневном реду.

„Наравно да смо причали о Косову, као што смо то чинили хиљаде пута последњих година. Наш став је да је компромис потребан за напредак и да договора нема без компромиса. Не бих рекао да инсистирамо на међусобном признању, али верујемо да се само признањем може дугорочно решити овај проблем“, навео је он, преноси Танјуг.

Палмер је казао да то не значи да САД не би поздравиле договоре, односно споразуме, на пример, о несталим лицима, који би помогао решавању не само важне теме која се тиче историје Србије и Косова, већ пре свега породица несталих.

„Надамо се споразуму о нормализацији односа који би отворио пут ка ЕУ, како за Србију, тако и Косово, као и томе да ће те две земље бити партнери у Европи, односно да ће схватити да морају да седну за сто и разговарају и прихвате као партнери. То је дугорочна визија и циљ, који ће омогућити најбоље могућу будућност за Србију и Косово”, уверен је Палмер.

Амбасадор Годфри додао је да САД поздрављају сваки споразум на том путу, а тако и све споразуме који би омогућили слободан проток, робе, капитала, људи и услуга, међусобно признање докумената.

„То би било у корист свих грађана у овом региону”, истакао је он.

САД дају подршку Лајчаку у процесу дијалога

Метју Палмер је изјавио  да у процесу дијалога Београда и Приштине, САД дају снажну подршку специјалном изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку који је, рекао је, искусни дипломата и за кога је уверен да ће тај процес довести до споразума.

Он је то рекао у оквиру „Диплоћаска са Метјуом Палмером” на Фејсбук профилу америчке амбасаде у Београду, одговарајући на питање да ли ће САД преузети посредство у дијалогу Београда и Приштине.

„Партнери смо са ЕУ. И Београд и Приштина имају аспирације ка ЕУ због чега ЕУ посредује. Немам разлога да не верујем да неће успети. Није важно ко предводи, већ да се дијалог заврши и да се постигну компромиси”, рекао је Палмер.

Палмер је, говорећи о економској сарадњи америчке развојне финансијске корпорације ДФЦ са Србијом рекао да су САД узбуђени због потенцијала те сарадње и истакао да су за разлику од 90-их година, када је први пут дошао у Србију, односи две земље сада другачији и позитивни и да се радује даљој сарадњи.

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри казао је да ће се администрација америчког председника Џоа Бајдена бавити економском нормализацијом односа две земље.

„У канцеларији ДФЦ је дошло до кадровских промена и жао ми је због тога. Џон Јовановић је сјајан, али често када дође до промене администрације мењају се и људи. Али канцеларија ће наставити са радом у Србији и радујемо се томе”, рекао је Годфри, преноси Танјуг.

Једно од питања које су пратиоци на Фејсбуку поставили Палмеру било је и да ли ће се у будућности видети више америчких компанија у Србији, на шта је он одговорио да има позитивно мишљење о радној снази и могућностима да се овде инвестира, док је Годфри истакао да Србија ради добар посао и привлачи све више страних инвеститора.

Једно од питања било је и зашто САД и ЕУ недовољним ангажманом на Западном Балкану остављају празан простор за утицај Русије и Кине, на шта је Годфри одговорио да није остављен празан простор, да је Србија изабрала пут војне неутралности, да сама доноси своје одлуке, а главни политички циљ остаје пут у ЕУ, у чему је САД подржавају.

Како је рекао, Кина и Русија имају другачију визију за регион.

„Ми смо убеђени да је чланство у ЕУ најбољи циљ за регион, за његову дугорочну стабилност, раст и напредак”, рекао је Годфри.

Са тим ставом сагласан је и Палмер, који је истакао да САД нису оставиле празан простор, али да донекле да разуме одакле такав утисак.

Како је рекао, САД јесу ангажоване у региону, иако та ангажованост није на истом нивоу као што је била током деведесетих, када је Балкан био на насловним странама „Њујорк тајмса”, „Вашингтон поста”, бројних европских новина, а светски лидери се бавили дешавањима на Западном Балкану што, што се променило са завршетком ратова.

Палмер је рекао и да би Русија и Кина били присутни на Западном Балкану свакако јер је њихов интерес је да буду присутне.

„А на земљама Западном Балкану је да препознају партнере који подржавају њихове циљеве. САД и ЕУ, нас циљ да земље постану део ЕУ, сматрамо да би то било добро за регион”, рекао је Палмер.

Oпрема: Стање ствари

(Политика, 15. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Какав еуфемизам, скоро па дивљења вредан. У исто време би да сакрије лаж али и да увије претњу:

    “Како је рекао, САД јесу ангажоване у региону, иако та ангажованост није на истом нивоу као што је била током деведесетих, када је Балкан био на насловним странама „Њујорк тајмса”, „Вашингтон поста”, бројних европских новина, а светски лидери се бавили дешавањима на Западном Балкану што, што се променило са завршетком ратова.”

    „А на земљама Западном Балкану је да препознају партнере који подржавају њихове циљеве. САД и ЕУ, нас циљ да земље постану део ЕУ, сматрамо да би то било добро за регион”, рекао је Палмер.

    Није ме ни подстакао на коментар, није тај калибар. Подстакло ме писање господина Ристића:

    “Мало је у Србији, нажалост, подсећања на реаговања путем којих се, код нас и у свету, демантују лажи о стварним збивањима која утемељено разобличавају неистине Вокера и пропагандне кухиње Беле куће и Пентагона.” (https://stanjestvari.com/2021/03/16/radisav-ristic-voker-racak-i-lazi/)

Оставите коментар