Израел хајом: Тзв. Косово у понедељак отвара амбасаду у Јерусалиму

Како је наведено, амбасада тзв. Косова ће бити трећа у Јерусалиму, пошто су у том граду већ отворене амбасаде САД и Гватемале

Извор: Танјуг/AP Photo/Oded Balilty

Косово ће у понедељак отворити амбасаду у Јерусалиму, јавио је израелски лист „Израел хајом“ (Израел данас).

Како је наведено, амбасада Косова ће бити трећа у Јерусалиму пошто су у том граду већ отворене амбасаде САД и Гватемале.

Церемонији отварања у централном делу Јерусалиму ће присуствовати израелске и косовске дипломате високог ранга.

Бивши председник САД Доналд Трамп је крајем 2017. прогласио читав Јерусалим као само израелски и у мају 2018. године је тамо отворена америчка амбасада, а само два дана касније и амбасада Гватемале.

Израел је освојио источни Јерусалим у Шестодневном рату 1967. године и потом га анектирао што међународна заједница није признала.

Коссев: Стејт департмент званично честитао Косову на отварању амбасаде у Јерусалиму

И Београд и Приштина су се Вашингтонским споразумом из септембра 2020. обавезале да отворе амбасаде у Јерусалиму, што није у складу са политиком ЕУ.

Скоро све земље које су успоставиле односе с Израелом имају амбасаде у Тел Авиву.

Палестинци намеравају да источни Јерусалим буде главни град њихове будуће државе која би обухватила Западне обалу и појас Газе. Све те територије освојио је Израел.

Западна обала је окупирана, а појас Газе из кога се израелска војска повукла и јеврејски насељеници евакуисани 2005. године је под израелском блокадом.

Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

Израел и Косово су успоставили дипломатске односе 1. фебруара ове године.

Министар спољних послова Израела Габи Ашкенази је успостављање односа означио као важан историјски корак који одражава многе промене у региону у протеклим месецима.

Он је рекао да се Косово званично „придружило кругу земља које теже миру и стабилности и признају Израел и Јерусалим као израелски главни град“.

Лист „Израел хајом“ пише да су у четвртак министар Ашкенази и премијер Чешке Андреј Бабиш присуствовали отварању канцеларије амбасаде те земље у Јерусалиму.

Ердоган поручио Куртију да не отвара амбасаду у Јерусалиму

Истог дана се премијер Израела Бенјамин Нетанијаху састао са Бабишем и премијером Мађарске Виктором Орбаном у Јерусалиму и похвалио обе земље што су отвориле канцеларије у том граду, рекавши да Израел поштује њихову помоћ на међународној сцени, „као што раде истински пријатељи“.

Оба европска лидера су допутовала у Израел да сазнају више о успешној кампањи вакцинације против ковида-19 у тој земљи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 12. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар