Др Миа Блажевић: У БиХ званично није потврђен ниједан случај сезонског грипа

Постоји велика вјероватноћа, с обзиром на то да вршимо мали број тестирања на сезонску грипу, да је нисмо успјели „ухватити“, рекла др Блажевић из Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство 

Миа Блажевић (Фото: Самир Јордамовић/Anadolu Agency)

У Босни и Херцеговини у протеклих пет мјесеци званично није потврђен ниједан случај сезонске грипе од чијих посљедица су ранијих година биљежене десетине смртних случајева, јавља Anadolu Agency (АА).

Сезона грипе почиње у октобру, а врхунац достиже у периоду децембар – фебруар. С обзиром на то да се Босна и Херцеговина, као и цијели свијет, суочава са пандемијом корона вируса, тестирања на сезонску грипу су знатно смањена. Сезонска грипа, о којој се ранијих година много писало, ове године као да не постоји.

Докторица Миа Блажевић из Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ изјавила је да и ове године прате сезонску грипу, међутим, због ситуације с корона вирусом тестирања је значајно мање него претходних година.

„То није ситуација само код нас него у цијелом свијету. Сада је SARS-CoV-2 приоритет у свим земљама. У односу на претходне године радили смо значајно мање тестова, али и даље вршимо надзор над грипом. Морам рећи да до сада немамо нити један потврђен случај сезонске грипе“, нагласила је Блажевић.

СЗО: Од средине априла 2020. ниједан случај грипа у свијету

Истакла је да су слична искуства била и са друге хемисфере која има сезону грипе раније него ми.

„Код њих је забиљежено мање случајева, у цијелој Европи је такав случај. С обзиром на то да је SARS-CoV-2 вирус доминантан у овом периоду, он је преузео грипу и врло је тешко када имате један доминантан вирус да дође до заразе другим вирусом. Корона вирус је преузео доминацију над вирусом грипе, зато вјероватно нема грипе нигдје у свијету“, појаснила је Блажевић.

Мишљења је да „с обзиром на то да сезона грипе пролази, изгледа да нас је ове године заобишла, односно да је била у много мањем обиму него што је било претходних година“.

„То је вјероватно разлог зашто грипе нема толико ове сезоне, а и мјере које се подузимају како би се спријечила корона, сигурно значајно утјечу у спречавању ширења вируса грипе. Мјере и те како имају учинак на ширење грипе, јер је и она респираторни вирус, а ове мјере су управо за заштиту од респираторног вируса“, изјавила је Блажевић.

Према ријечима докторице Блажевић, једини начин да разликујете грипу од короне јесте тестирање.

„Постоји велика вјероватноћа с обзиром на то да вршимо јако мали број тестирања на сезонску грипу, да је нисмо успјели ‘ухватити’. На грипу не тестирамо све људе који имају симптоме, а који су негативни на корона вирус, него људе који су хоспитализирани, они су нам приоритет. До сада је рађено око 100 тестова на сезонску грипу“, нагласила је Блажевић.

Фејк њуз трагач: Грип није нестао, само је мало пао број – са 40 хиљада на педесетак случајева недељно

Тестирања се раде од октобра прошле године.

„Обично би до сада било урађено око 300, 400 тестова, међутим, ове сезоне је урађено 100“, додала је Блажевић.

Милка Мрђа, портпарол Института за јавно здравство Републике Српске, казала је да од седме недјеље надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља у бх. ентитету Република Српска су пријавили око 1.750 акутних респираторних инфекција (АРИ), док је обољења сличних грипи (ИЛИ) регистровано 341.

„Нисмо имали смртних исхода од тешких акутних респираторних инфекција. У седмој недјељи у Институту за јавно здравство су тестирана два случаја тешких респираторних инфекција и нису били позитивни на вирус инфлуенце. Дакле, вируси инфлуенце у овој недјељи нису детектовани у овим узорцима“, појаснила је Мрђа наводећи да случајеви сезонске грипе нису потврђени ни у овом бх. ентитету.

Сматра да је сезонска грипа највише опасна за особе које имају нека хронична обољења, а то су управо старије особе, дјеца или особе са ослабљеним имуним системом. То онда доводи до компликација, попут упале плућа, мозга или упале средњег уха код дјеце.

Весна Бешић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Агенција Анадолија, 7. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ја бих рекао да се сезонски грип једноставно уплашио и онда заобишао.

    7
    1

Оставите коментар