Европска агенција за лекове против прераног одобравања руске вакцине

Спутњик В је већ одобрен или је у фази процене ради добијања дозволе у три чланице ЕУ

Извор: ALFREDO ESTRELLA/AFP

Европска агенција за лекове позвала је чланице ЕУ да не користе руску вакцину против ковида-19 пре но што та агенција испита њену безбедност и ефикасност.

Висока званичница ЕМА, Криста Виртумер Хохе, изјавила је за аустријску телевизију ОРФ да је та агенција почела да добија податке руског произвођача који ће бити прегледани по европским стандардима за квалитет, безбедност и ефикасност, пренео је бриселски портал Еурактив.

„Потребни су нам документи да можемо да их прегледамо. Такође у овом тренутку немамо податке о вакцинисаним људима. То је непознаница. Због тога саветујем против давања националне дозволе за хитну употребу“, рекла је Виртумер Хохе.

„Моћи ћемо да имамо Спутњик В на тржишту када одговарајући подаци буду размотрени. ЕМА је већ почела процену“, рекла је Виртумер Хохе.

Спутњик В је већ одобрен или је у фази процене ради добијања дозволе у три чланице ЕУ – Мађарској, Словачкој и Чешкој, а званичници ЕУ су рекли да ће Брисел почети преговоре с произвођачем те вакцине ако то затраже најмање четири државе.

Мађарска је једина чланица ЕУ где се дају руска и кинеска вакцина.

Истраживања показују да би Словаци радије примили руску вакцину него вакцине компанија Астра Зенека и Модерна, док само петина Пољака сматра да држава треба да купи „Спутњик В“.

Вакцинација руском вакцином је прихватљива за приближно исти број Словака као и вакцина Фајзер/Бионтек, резултат је истраживања коју је агенција Фокус спровела у фебруару.

Око 55 одсто испитаника је рекло да би примило вакцину америчко-немачке компаније, док би ту вакцину одбило 35 одсто Словака.

Руску вакцину би примило 53 одсто Словака, више него вакцину Астра Зенека и Модерна, док је 35 одсто испитаника било против њене употребе.

Премијер Словачке Игор Матович је, коментаришући резултате истраживања, рекао да је куповина руске вакцине била пресудна да се осигура да вакцину прими пола милиона људи који се иначе не би вакцинисали.

Иако је министар здравља прошле седмице дао хитно одобрење за руску вакцину, њена примена још није почела, а Словаци немају могућност да бирају коју ће вакцину добити.

За разлику од Словака, велика већина Пољака не жели вакцине из Русије или Кине: по истраживању центра Полстер, само 19 одсто испитаника сматра да би требало купити Спутњик В, док је за куповину кинеске вакцине 26 одсто анкетираних.

Вирусолог Влођимиеж Гут изјавио је за лист „Супер експрес“ да те вакцине испуњавају међународне стандарде и да су засноване на истим факторима као и друге, али, „нажалост, Пољаци су русофобични и имају лоша искуства због продаваца који увозе најлошије производе из Кине, укључујући лекове“, рекао је Гут.

Друго истраживање које је спровео информативни портал rp.pl показује да је 6,8 одсто испитаника спремно да прими кинеску вакцину, а 7,7 одсто је рекло да би примило руску.

Више од половине учесника истраживања (59,2 одсто) је рекло да се уопште не би вакцинисало, док 26,3 одсто није имало став о вакцинисању.

Опрема: Стање ствари

(N1, 8. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар