Лондонски Телеграф: Влада Србије унајмила адвокатску канцеларију супруге Тонија Блера

Није јасно колико ће пореске обвезнике у Србији коштати адвокатске услуге госпође Блер, али додају да се зна да један сат тих услуга кошта 1.000 фунти, пише Телеграф

Тони и Шери Блер (Фото: Факундо Аризабалага/ЕПА-ЕФЕ)

Влада Републике Србије унајмила је адвокатску канцеларију Шери Блер, супруге Тонија Блера, како би помогла у саветовању због оптужби да држава гуши независну телевизијску и интернет компанију „Јунајтед групу“, пише лондонски лист Телеграф.

Британски Телеграф у тексту наводи да ће адвокатска фирма Шери Блер „Омниа Стратеџи” заступати Србију у „спору у коме је оптужена за притисак на једну независну телевизијску и интернет компанију, а у покушају владајуће партије да ‘ојача своју моћ’“.

Даље се истиче да је реч о спору Јунајтед групе и њеном спору са Телекомом Србија, али се не наводи ко је тачно ангажовао адвокатску фирму Шери Блер. Британски лист наводи да је ову информацију о ангажовању фирме госпође Блер сазнао увидом у правне документе.

Тони Блер и његова консултантска фирма Институт за глобалне промене Тонија Блера саветници су Владе Србије већ шест година.

Уговор фирме Тонија Блера о саветовању Србије финансирају Уједињени Арапски Емирати, тврди британски Телеграф који је „власт у Србији називао аутократском и популистичком“.

Консултантска фирма Тонија Блера се огласила поводом навода у тексту британског Телеграфа и истакли су да ни они, као ни Тони Блер нису ни на који начин утицали да фирма Шери Блер добије посао заступања Србије.

Институт је навео да је госпођа Блер „добро позициониран адвокат“, и да „има клијенте широм света“, као и да је то „сасвим легална пракса која нема никакве везе са Институтом за глобалне промене“.

Правна фирма госпође Блер, Омниа Стратеџи, није одговорила на захтев британског Телеграфа за коментар.

Британски Телеграф истиче да није јасно колико ће пореске обвезнике у Србији коштати адвокатске услуге госпође Блер, али додају да се зна да један сат тих услуга кошта 1.000 фунти.

Даље у тексту се додаје да ово није први случај овакве врсте. Британски лист наводи да је фирма госпође Блер, која је потпуно одвојено правно лице од фирме господина Блера, и раније добијала посао да заступа државе, које њен муж већ саветује. Као такви примери се наводе Казахстан, Гамбија, као и Руанда.

Уговор фирме Тонија Блера о саветовању Србије финансирају Уједињени Арапски Емирати, тврди британски Телеграф који је „власт у Србији називао аутократском и популистичком“.

Ана Ташковић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 7. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар