Папа стигао у прву посету Ираку

Папа ће настојати да помири завађену хришћанску заједницу и ојача међурелигијски дијалог у оквиру којег ће се састати с лидером шиитских муслимана у Ираку

Папа на аеродрому у Багдаду (Фото: АП)

БАГДАД – Папа Фрања допутовао је данас у Ирак, што је прва посета једног поглавара Римокатоличке цркве тој земљи, али и његова прва посета иностранству од почетка пандемије корона вируса.

Из епидемиолошких али и безбедносних разлога, ово је најризичнија посета коју 84-огодишњи папа, како је истицао, сматра својом обавезом.

Папа ће настојати да помири завађену хришћанску заједницу и ојача међурелигијски дијалог у оквиру којег ће се састати с лидером шиитских муслимана у Ираку.

Папа ће такође одржати мису на стадиону у Ирбилу.

Ирак ће распоредити око 10.000 припадника снага безбедности у циљу заштите папе, а полицијски час је већ на снази због ширења корона вируса.

Број хришћана у Ираку у последње две деценије смањен је са 1,4 милиона на око 250.000, што је мање од једног одсто популације, јавља Би-Би-Си а преноси Танјуг.

Многи хришћани избегли су из земље због насиља после америчке инвазије на Ирак 2003. године када је свргнут Садам Хусеин.

Такође, на десетине хиљада хришћана расељено је када су џихадисти Исламске државе освојили северни део Ирака 2014. и уништили цркве.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Папизам, чувен по својим ек(лиси)олошким методама за помирење хришћанских заједница.

    Srećno vam vernici, свих конфесија.

    1
    1

Оставите коментар