Аутори уџбеника најављују тужбу, Кавчић повлачи математику са „Бесплатне библиотеке“

Тројица аутора уџбеника математике овластила адвокатске канцеларије да покрену правне радње у Србији и САД, потврдио један од аутора Милољуб Албијанић

Извор: Бесплатни уџбеници

Ђорђе Дугошија, Милољуб Албијанић и Марко Шегрт, аутори уџбеника математике за седми разред основне школе, у издању Завода за уџбенике, овластили су адвокате да покрену правне радње и напишу тужбу против Фондације „Алек Кавчић“ због повреде ауторских права и крађе интелектуалне својине.

Фондација је без одобрења аутора објавила поменути уџбеник у ПДФ формату на сајту besplatniudzbenici.com.

С друге стране, из Фондације „Алек Кавчић“ за наш лист најављују да ће склонити уџбеник са сајта.

Тројица аутора уџбеника математике су овластила адвокатске канцеларије да покрену правне радње и у Србији, и у САД, с обзиром да је Фондација основана у Америци, потврдио је за Данас професор Милољуб Албијанић.

На питање зашто није тужио и Завод за уџбенике Албијанић каже за Данас да му је врло непријатно да тужи издавачку кућу у којој је својевремено био директор и да још увек чека да Завод објави уговор са Фондацијом „Алек Кавчић“.

– Завод тај уговор мора да покаже јавности. Влада Србије, као његов оснивач, може то питање једноставно да разреши са Заводом. Да затражи тај уговор, да га погледа и да, ако постоји основана сумња да је штетан по Завод, раскине уговор и смени руководство. Мислим да је тај уговор штетан не само за нас ауторе уџбеника који смо тужили Фондацију „Алек Кавчић“ јер су злоупотребили наша ауторска права, већ и за Завод за уџбенике – сматра Албијанић.

На питање да ли је тражио образложење Завода када је видео да је његов уџбеник „окачен“ на сајту, Албијанић одговара да је то покушао у два наврата од две особе које су у руководству Завода, али да ниједна није хтела да разговара. Упитан зашто није реаговао и поднео тужбу чим је пдф уџбеника објављен, Албијанић каже да то не може да се уради преко ноћи.

– То захтева озбиљност, да пронађете праву адвокатску канцеларију која може да успостави контакт са канцеларијом у САД. Подношење тужбе није лаички потез, то мора да се озбиљно припреми. Ја сам од Завода најпре тражио мој ауторски уговор, још немамо увид у уговор између Завода и Фондације, ту постоји читав низ проблема које треба решити – истиче Албијанић.

Милољуб Албијанић (Фото: Стефана Савић)

Из Фондације „Алек Кавчић“ кажу за Данас да не жели да буду трећа страна у евентуалном спору Завода за уџбенике и Милољуба Албијанића због чега ће уџбеник из математике за седми разред склонити са сајта.

Наводе да Албијанић као аутор има уговор са Заводом за уџбенике, а не са њима, те да је Фондација склопила уговор са Заводом и све своје финансијске обавезе према том јавном предузећу испунила.

„Новац је за све уџбенике уплаћен унапред. Уколико Завод за уџбенике дозволи, Фондација је рада да тај уговор подели са јавношћу. Немамо шта да кријемо, све што смо договорили са Заводом, све је и плаћено. Математика за седми разред, чији је коаутор господин Албијанић, има тираж од 1.500 примерака, што се и види на самом уџбенику. Фондација је откупила највећи део тиража поменутог уџбеника у штампаном издању. На основу тога, професору Албијанићу, као и другим ауторима биће исплаћене њихове тантијеме, односно хонорари. Ако господин Албијанић не жели да Фондација промовише његов уџбеник, иако је Фондација већ откупила највећи део тиража, по ком основу би и он добио свој хонорар, нећемо инсистирати на томе. Уколико господин Албијанић не жели да се његов уџбеник додатно промовише и бесплатно подели малим сеоским школама, његов уџбеник Фондација неће ни даривати. Нема разлога да радимо нешто чему се аутор противи“, навели су из Фондације у писаном одговору Данасу.

Александар Кавчић (Фото: Н1)

Они су позвали ауторе који не желе да Фондација откупљује њихове уџбенике, да то јавно и кажу. Напоменули су и да тужба против Фондације у Америци није поднета.

Директор Завода за уџбенике Милорад Марјановић није јуче желео да коментарише наводе Милољуба Албијанића, нити да одговори на питање Данаса како је уговором са Фондацијом „Алек Кавчић“ регулисано питање ауторских права, зашто Завод није прибавио сагласност аутора уџбеника који су објављени на интернету и да ли им су се обраћали још неки аутори овим поводом. Уместо тога нам је стигло кратко саопштење у коме је наведено да је Завод за уџбенике уговорима регулисао међусобне односе са свим својим ауторима уџбеника које је објавио, као и међусобна права и обавезе са Фондацијом.

„У складу са овим наглашавамо да се Завод у свим сегментима стриктно придржава одредаба потписаних уговора како према ауторима, тако и према Фондацији“, поручили су из Завода.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 5. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Ђорђе Дугошија, Милољуб Албијанић и Марко Шегрт. Запамтите ова имена. Национално свѣсни интелектуалци с оштећеном интелектуалном својином. Фуј.

  14
 2. Пета колона одавно има седишта у првом реду.

  7
  1
 3. Ако се добро сећам, зар није овај Кавчић пре извесног времена тужио неку компанију јер су ови украли његов ауторски изум бржег приступа подацима на дисковима. И да су Карнеги мелон универзитет, његов професор код кога је докторирао и он добили огромне паре за крађу ове интелектуалне својине. Не може бити циничније онда да он сам краде другима интелектуалну својину и претвара се да је Робин Худ јер даје бесплатно оно што јје украо другима… Многи људи не разумеју да је стваралаштво, па и писање уџбеника математике, као и сваки рад и да га треба платити. Што водоинсталатер који дође да вам поправи инсталације, не каже ,,ево бесплатно је“. Или, што Кавчић и компанија нису рекли овима који су користили њихове компјутерске програме, ево, џабе је! Највећа машина за претрагу и копирање звана интернет направила је посао крађе интелектуалне својине изузетно лаким. Ово са уџбеницима је мали врх огромног леденог брега крађе интелектуалне својине. Ми који смо у то упућени знамо да је та крађа неепојмљивог обима. И све је наравно на грбачи аутора који због те крађе не добију плату за свој рад!

  1
  4
 4. @Rod Popov

  “ аутори уџбеника математике за седми разред основне школе, у издању Завода за уџбенике, овластили су адвокате да покрену правне радње и напишу тужбу против Фондације „Алек Кавчић“

  „На питање зашто није тужио и Завод за уџбенике Албијанић каже за Данас да му је врло непријатно да тужи издавачку кућу у којој је својевремено био директор и да још увек чека да Завод објави уговор са Фондацијом „Алек Кавчић“.

  „Из Фондације „Алек Кавчић“ кажу за Данас да не жели да буду трећа страна у евентуалном спору Завода за уџбенике и Милољуба Албијанића због чега ће уџбеник из математике за седми разред склонити са сајта.

  Наводе да Албијанић као аутор има уговор са Заводом за уџбенике, а не са њима, те да је Фондација склопила уговор са Заводом и све своје финансијске обавезе према том јавном предузећу испунила.“

  2
  1

Оставите коментар