Хрватска: Питали децу да ли би пре седели поред Србина, Рома или особе заражене ХИВ-ом

Наставница веронауке тражила од ученика да одговоре зашто (не) желе да седе поред старијег монаха с Библијом у рукама, хомосексуалца, српског војника из Босне или проститутке из Берлина

Фото:AFP 2021/MARTIN BUREAU

Наставница веронауке из једне основне школе код Ријеке дала је ученицима необичан задатак који је почео да се шири друштвеним мрежама. Она је, наиме, тражила од ученика да одговоре на питање зашто желе, односно не желе да у возу седе поред старијег монаха с Библијом у рукама, хомосексуалца, српског војника из Босне или проститутке из Берлина.

Питање, подељено осмацима, било је исписано на папиру, а хрватски портал „Индекс“ пише да су се на списку нашли и „афричка жена која продаје производе од коже“, „Ром који је тек изашао из затвора“, затим „Индијка с једногодишњим дететом“, као и „хрватски тајкун“.

Међу понуђеним особама су и лекар специјалиста за побачаје, компјуторски хакер, Јеховин сведок, турска глумица врло успешна у Холивуду, енглески фудбалер, репер који живи алтернативним начином живота и млади уметник који болује од АИДС-а.

„Укрцаваш се у воз релацији Загреб-Индија. Пут ће трајати седам дана. Путујеш у купеу с још три особе. Замисли да добијеш попис особа које можеш бирати као сапутнике у свом купеу. Особе су следеће“…, почиње задатак учитељице веронауке која је, како се наводи, тражила од деце да наведу три особе с којима би хтели да путују и три особе са којима никако не би желели да путују.

Директорка школе одакле је потекао задатак Сандра Крпан упозната је с наставним садржајем и каже да је затражила изјаву наставнице веронауке.​

Рекла је да је садржај задатка оцењен непримереним иако, како наводи, наставница тврди да је задатак поставила да би ученике научила да не треба да имају предрасуде према људима.

Додаје да се школа на чијем је челу апсолутно залаже за мир, толеранцију и уважавање различитости.

О свему ће, како је најавила, обавестити и Министарство образовања и ријечку надбискупију.

Портал наводи да се овакве вежбе и иначе раде и да се неки од наведених ликова, попут српског војника из Босне и проститутке из Берлина, налазе на листићу који објављује „Практис“, програм финансира од стране Европске уније са циљем спречавања радикализације кроз подстицање критичког размишљања.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Небитно су какви су одговори. Али, убијеђен сам да се 90% поклапају код свих. Квалитетно испрани мозгови. Синхронизован (sinkroniziran) рад образовног система (sustava) и Crkve u Hrvata. А и породични (obiteljski) одгој се не може занемарити. Због тога још више цијеним преосталих 10% (ако их има и толико). Показују невјероватну жилавост. Они дају наду да та, сусједна нам нација, ипак, неће потонути до дна. Или бар да неће тако брзо. Па кад се буду тражили праведници, да ће их бар троје наћи. Да избјегну судбину Содоме и Гоморе.

  28
 2. Ја да сам било који од горе наведених не бих седео са хрватом у купеу,замислите седам дана са њим до Индије,што је много ,много је.

  13
  1
 3. Коментар @Пера предлажем за сиже за роман године, @Перо прионите на посао.

  Предлажем Вам да се зове „EURO-VLAK – седам дана до Индије“

  2
  1

Оставите коментар