Група интелектуалаца подржала Костићев одговор Кустурици

Група уметника и интелектуалаца окупљена око иницијативе “Креативна Србија” реаговала на размену отворених писама редитеља Емира Кустурице и председника САНУ Владимира Костића

Ирина Суботић, Горан Марковић, Небојша Брадић, Драган Великић, Зоран Хамовић (Извор: НСПМ)

Покушај Владимира Костића да на културан начин одговори иступу Емира Кустурице означио је одбрану достојанства дијалога и потребу да се САНУ заштити од насртаја буке и беса гомиле, наводе у заједничкој писаној изјави редитељи Горан Марковић и Небојша Брадић, писац Драган Великић, историчарка уметности Ирина Суботић и издавач Зоран Хамовић.

Група уметника и интелектуалаца окупљена око иницијативе “Креативна Србија” реаговала је на размену отворених писама редитеља Емира Кустурице и председника САНУ Владимира Костића. Редитељ је у писму, образлажући зашто је одбио кандидатуру за члана Академије, оптужио Костића да се директно умешао у процедуру предлагања потенцијалних нових чланова, додајући и да “не верује у његове добре намере, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије”. Председник САНУ одговорио је на то да Кустурицу цени као редитеља, али је његове наводе одбацио као нетачне, да он “дефинитивно није особа о којој у овим околностима може да размишља, а камоли смишља неразумљиве завере због неке, само њему знане, ‘освете’”, додајући да је Кустурицу као кандидата предложио песник Матија Бећковић.

Заједничку писану изјаву Небојше Брадића, Драгана Великића, Горана Марковића, Ирине Суботић и Зорана Хамовића тим поводом преносимо овде у целости:

“Српска академија наука и уметности носилац је цивилизацијских вредности и једна од најзначајнијих установа српског друштва. Напад једног редитеља, навикнутог на посебан третман и сталне привилегије у свим режимима на председника Академије није само облик личног обрачуна, већ представља удар на институцију грађанске духовности Србије. Покушај Владимира Костића да на културан начин одговори иступу Емира Кустурице означио је одбрану достојанства дијалога и потребу да се САНУ заштити од насртаја буке и беса гомиле.

Зграда САНУ; Владимир Костић; Емир Кустурица (Извор: НСПМ)

За оне који се питају да ли је ово прави моменат за деобе и разврставања, одговор се налази тамо где смо били давно пре оснивања Српске академије наука и уметности.

Ако сада устукнемо и повучемо се пред силом која се не устеже да блати све и свакога, препустивши њеног председника насиљу руље и таблоида, јесмо ли саучесници?”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НоваС/НСПМ, 4. 3. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

3 replies

 1. Чопор брава у мраку

  Зауларени су страхом
  Па покорно криве шије
  Лутају мрклијем мраком
  Чопор брава који вије

  Закољимо свога брата
  Јер грохотом нам се смије
  Он хода правога врата
  Зна да мисли, он брав није

  Траве нам дај и сијена
  Улиј у корито воде
  Смутна су ово времена
  Не треба нама слободе

  Момчило

  23
  2
 2. Cekaj malo, nisam razumela dobro. Ko je ovde rulja? Znam samo da kad pricas o drugom ti u stvari opisujes sebe samog.

  10
 3. Откуда овој, гордој, интелектуалној руљи право да пресуђује и да доноси суд, поготово што се дотична руља доказала у презирању Кустурице а и свега што личи на Српски национализам! Гордост није врлина већ опасан грех, а гордима се Господ супротставља, немањем расуђивања ни љубави!

  10

Оставите коментар