Патријарх Порфирије у Јасеновцу: Злочинци не припадају ниједном народу

Ово је место великог страдања. Они који су чинили ове злочине нису припадници ниједног народа и на овом месту је најбоље ћутати, рекао патријарх у Јасеновцу

Патријарх Порфирије и епископ славонски Јован

Патријарх српски Порфирије обишао је Јасеновац, где је заједно са епископом пакрачко-славонским Јованом одржао молитву и обишао Епархију која се већ десет година обнавља.

Како јавља репортер Нова.рс, владика Јован је, уочи доласка патријарха, изразио задовољство што ће једна од првих посета поглавара СПЦ бити управо Епархији пакрачко-славонској, наводећи да се тиме показује колико је за Цркву значајан Јасеновац и читаво ово подручје.

Патријарх Порфирије, заједно са владиком Јованом и чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, обишао је капелу посвећену Светим новомученицима Јасеновачким, а затим је одржао беседу пред окупљеним свештенством и народом.

Патријарх Порфирије у Јасеновцу, десно Милорад Додик (Извор: СПЦ)

„Ово је место великог страдања. Они који су чинили ове злочине нису припадници ниједног народа и на овом месту је најбоље ћутати. Да молитвено ћутимо. Поред свих елемената, доживљаја, кад год би овде долазио осећао бих сузне молитве. На овом месту људи су показали колико се могу отуђити од онога што је у њих положио Господ. Сваки пут сам се питао кад сам долазио да ли је могуће да је људско зло ово урадило. Сваки народ је створен да буде народ Божји. Они људи који су овде учинили најмонструознија зла су се исписали из сваког народа. Дубински сам сваки пут осећао велику благодат на овом месту, а у исто време и дубински позив на преиспитивање. Осетио сам и глас мученика који позивају и мене на покајање”, рекао је патријарх српски Порфирије.

Посета патријарха Јасеновцу, уједно представља и поруку СПЦ да ће се убудуће посебна пажња посвећивати Епархији пакрачко-славонској, која је у фази обнове и која настоји да у наредним годинама увећа своје свештенство.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/N1, 28. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Најбоље би било да ти заћутиш за сва времена јер си од 18. фебруара већ превише рекао!!!

  16
  4
 2. Нови патријарх СПЦ је осведочени радикални екумениста и глобалиста. Надајмо се да неће наставити да гура под тепих масовне зверске злочине хрватских католичких усташа над цивилним српским народом за време нацистичке Независне Државе Хрватске.

  10
  3
 3. Osecam se vise nego ruzno zbog ovakvih izjava. Pitam patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve kako bi se on licno osecao kad bi mu rekali da cuti posle nekog prezivljenog nasilja. Kako?

  6
  1
 4. „Они који су чинили ове злочине нису припадници ниједног народа“

  Онда мора да су били Марсовци или Јупитеријанци.

  9
  1
 5. Заиста хрвати нису народ, него припадници „хрватске нације“.
  Није сваки усташа хрват, али је сваки хрват према Србину или Србкињи увек усташа.
  Сваки дан 2021. Првослав Перић само потрђује да је одувек црквени Милорад Пуповац.

  4
  1

Оставите коментар