Усвојен Закон о испитивању порекла имовине

Обилазиће се рачуни од Аустралије преко Маурицијуса до Девичанских острва, до Луксембурга. Свачији. Прво мој. Немам ниједан, поручио раније председник Александар Вучић

Народна скупштина

После деценија најављивања, Скупштина Србије је пре годину дана усвојила Закон о испитивању порекла имовине. После мање техничке измене протекле недеље, примена Закона почиње 12. марта. На мети ће бити сви који имају имовину која премашује њихове приходе. Тачније, сви који су у три године потрошили 150.000 евра више него што имају пријављених прихода. На том послу радиће посебан тим од 60 инспектора пореске управе.

Није нам био потребан капитализам да бисмо имали сумњиве богаташе. Држава је још пре четрдесет година покушавала да утврди како неко вози мерцедес а има просечну плату. Закон се дуго писао, али ће његова примена, сматра председник парламента, бити лака.

“Сви који нешто стекну хоће да се то види, а на вама је да само то што сви виде пренесете у казнене мере, да их казните и похапсите”, рекао је Дачић.

Неће бити заштићених, нити имовине недоступне за проверу – обећава власт.

“Обилазиће се рачуни од Аустралије преко Маурицијуса до Девичанских острва, до Луксембурга. Свачији. Прво мој. Немам ниједан”, поручио је раније председник Александар Вучић.

Тик пред примену Закона, Скупштина је изгласала малу измену у њему.

“Предложена је измена израза незаконито стечена имовина у имовина на коју се утврђује посебан порез како се овај израз не би поистовећивао са изразом имовина проистекла из кривичног дела. Такође је предложена измена издаци за приватне потребе за физичка лица које је дефинисан као издаци које физичко лице има за приватне потребе а ради утврђивања порекла прихода које је стекло физичко лице а није их потрошило на стицање имовине”, навео је министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали у Народној скупштини (Фото: Тања Валич/Танјуг)

“Није реч о антикорупцијском закону”

Ако Пореска управа утврди да постоји незаконито стечена имовина, наложиће плаћање 75 одсто пореза на њу.

У организацији Транспарентност оцењују да је реч о класичном пореском закону, а не о антикорупцијском пропису. Кажу и да је с протоком времена теже доказиво да је нешто стечено корупцијом.

“Поставља се питање ко ће одређивати како категорије лица и лица које ће се контролисати колико ће их уопште бити годишње 10, 100 или 1.000 односно ко ће бити на мети опорезивања, да ли естрада или функционери”, указује Златко Минић из организације Транспарентност.

Казне су предвиђене и за физичка и за правна лица, а правна лица која не доставе податке могу бити кажњена са 100.000 динара до два милиона динара. Физичким лицима, која обришу информације прети казна до 150.000 динара.

“Највећи изазов биће и то што ће бити контролисана лица која и нису из криминалног миљеа, већ то могу бити и певачи, забављачи, музичари, лица која су социјално прихватљива, широкој јавности и допадљива, али управо тај несклад између њихових пријављених прихода и контролисане имовине биће предмет будућег опорезивања”, истиче адвокат Игор Симић.

У посебној јединици Пореске управе биће шездесет стручњака – из МУП-а, НБС, Управе за спречавање прања новца, Агенције за спречавање корупције, Републичког геодетског завода, Агенција за привредне регистре…

Држава сматра да је законом успоставила ефикасан механизам који омогућује да се открију сви који су незаконито стекли имовину трговином наркотицима, другим кривичним делима или злоупотребом јавне функције.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 1. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Баш ми жао нашег председника.Нема човек ни један рачун

Оставите коментар