Француска: Никола Саркози осуђен на затвор због корупције

Саркози, који је био председник од 2007. до 2012, чврсто демантовао све наводе за време десетодневног суђења крајем прошле године

Никола Саркози, 7. 12. 2020. (Фото: Мартин Буро/АФП)

Бивши председник Француске Никола Саркози осуђен је на три године затвора због корупције и трговине утицајем. Одлуком суда, он ће ићи у затвор на годину дана уз две године условне казне, јавља BBC.

На исту казну осуђен је и бивши адвоката Тијери Ерзог.

Саркози ће моћи да казну одслужи у кућном притвору.

Судија је рекла да је он „искористио статус бившег француског председника“ у „посебно озбиљном“ чину недела.

Саркози који је био председник од 2007. до 2012, чврсто је демантовао све наводе за време десетодневног суђења крајем прошле године.

Бивши председник, 66-годишњи политичар осуђен је после оптужби је да је илегално покушао да дође до информација од вишег судије 2014. године о правном поступку у који је он био укључен.

Тужилаштво је затражило четири године затвора, од којих две условно, за Саркозија и за још двојицу саоптужених у истом случају – бившег судију Жилбера Азибера и Саркозијевог бившег адвоката Тијерија Ерзога.

Пре Саркозија чије се суђење сматра преседаном у Француској, још један бивши председник се суочио са суђењем после одласка са функције. У питању је Жак Ширак којем се судило за проневеру али не током председничког мандата, већ док је био градоначелник Париза.

„Није постојало дослуха ни у мојој глави ни у стварности. Желим да се ослободим те љаге“, рекао је Саркози за време суђења у и истакао да „још увек има поверења“ у правду своје земље.

Саркози се повукао из активне политике када његова конзервативна странка није изабрала за председничког кандидата за изборе 2017. године на којима је победио Емануел Макрон.

Саркозија чека још једно суђење касније овог месеца за оптужбе за илегално финансирање његове председничке кампање 2012. године.

Опрема: Стање ствари

(N1, 1. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Pozdrav pravosudju u Francuskoj. Bravo sudije !

  Mada se Sarkoziju ne sudi zbog destrukcije Libije, podsetio bih da je Francuska u Sarkozijevo vreme igrala vrlo prljavu ulogu u razaranju Libije (kasnije i Sirije). Od pocetka rata, kada je Bernar Henri Levy (koga smo vidjali u Bosni) iz Bengazija zvao predsednika Sarkozija da bombarduje Tripoli pa sve do kraja tj do smrti Moamara Gadafija. Francuski avion je bombardovao Gadafijevu kolonu na izlazu iz grada Sirta, francuski placenici su ga ubili.

  Sarkozijeva vlada je bez ikakvog projekta za buducu Libiju krenula u rat i razorila jednu prosperitetnu i mirnu zemlju. Koja je jos uvek u haosu gradjanskog rata.

  3
  1
 2. Bice godinu dana u kucnom pritvoru u vreme kada je cela Francuska u kucnom pritvoru…

 3. У праву сте донекле @Деда Ђоле али да додам …

  Бејах у Француској, у Паризу, у време блиско владавини дотичног, у друштву младих Француза, превасходно уметничких душа. Оно што је њих (спрам нас само више уљуљкане у лажи) тада највише бринуло, донекле и плашило, је што се на њихове очи Француска претварала у нешто непрепознатљиво, што су међу себом звали Пета република. Све без зрна барута, све легално и легитимно, да не кажем дигитално: Париз, са својим родно равноправним градоначелником између осталог, нарочито се, каоко и приличи, истицао. Исправно су млади мислећи људи, скоро патриоте, осетили да су били мета а не знам да ли су и дод дан данас постали свесни шта је био циљ.
  Наше брдо је мање али је мало више а ко на брду ма и мало стоји …

  Што се тиче судства видећемо ускоро. Недавно је једна Вијетнамка коначно успела да поднесе тужбу пред Француским судом поводом хемијско-биолошке штете коју је њој и њеним потомцима (а нису једини) нанела употреба бојног отрова (и противприродног блуда) званог агент Оранж.
  На оптуженичкој клупи није само Француска ни АГ Фарбен, који и дан данас постоји под другим именом док му се већински власнички капитал шета тамо-амо преко Атлантика.

  Тужбу у вези осиромашеног уранијума да не помињем

Оставите коментар