Фајзер: Можда потребна и трећа доза, мораћемо да се вакцинишемо сваке године

Верујемо да ће трећа доза појачати имунолошку реакцију за 10 до 20 пута, рекао извршни директор Фајзера Алберт Бурла 

Фото: Ројтерс/Mayela Lopez

Извршни директор Фајзера Алберт Бурла изјавио је да се нада да би додатна, трећа доза ове вакцине против ковида-19 могла додатно да појача имунолошки одговор те да би тако могла да пружи бољу заштиту од нових варијанти корона вируса.

“Верујемо да ће трећа доза појачати имунолошку реакцију за 10 до 20 пута”, казао је Бурла.

Ново истраживање надгледаће безбедност и ефикасност треће дозе у две старосне групе. У једној групи учествоваће особе од 18 до 55 година, а у другој особе од 65 до 85 година. Они су учествовали и у Фајзеровом почетном клиничком испитивању.

Током тог испитивања учесници су примили две дозе вакцине у размаку од три недеље. Исти интервал дозе је оно што се тренутно препоручује.

Волстрит џорнал: Како је Фајзер направио вакцину у рекордном року

Фајзер такође планира да започне испитивање како би утврдили делује ли модификована верзија вакцине против јужноафричке варијанте корона вируса. Како корона вирус мутира, тако ће се вероватно и вакцине морати мењати.

Исто се догађа и с грипом који се мења из године у годину, па се тако стално унапређују и цепива против грипа како би била ефикасна.

“Сваке године морате се вакцинисати против грипа, а тако ће бити и с ковидом. За годину дана мораћете да одете да се вакцинишете против ковида како би се заштитили на годину дана”, рекао је Бурла.

Његове изјаве сугеришу да ће ковид-19 остати међу нама чак и кад се пандемија заврши. Уз то ће бити потребно спроводити и додатне студије како би се установило када је најбољи тренутак за поновно вакцинисање против корона вируса, преноси NBC news.

Опрема: Стање ствари

(N1, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Можда ће бити потребна и 53. доза у борби против овог опасног вируса назеба, само нису до сада о томе размишљали?

 2. Научници са Оксфорда веле: не једном, двапут или трипут него сваки пут кад се путује у инистранство, примера ради на одмор. Не кажу да би требало али не зна се колико вакцина „држи“, па ето – за сваки случај.

  Што се онда уопште вакцинише, што се маске носе, ако се не зна колико и да ли штите – ко те пита.
  О истом трошку рекоше да су (сточни) пасоши „изводљиви“, али само када се договоре глобални стандарди.

  (https://summit.news/2021/02/22/scientists-vaccination-before-every-holiday-may-be-needed/)

 3. Не скидати се са игле… Та, сви ће хероински зависници прећи на вакцинацију.
  – Да ли сте вакцинисани?
  – Па, у неку руку да, у неку не…
  “ Мишка“ сваког пристојног вакцинаша потенцијални је гоблен илити тетоважа – Џонсон & Џонсон на сваке 53 своје вакцине у наредних девет година бесплатно дарује и “ Девојку са књигом“ у формату 8×4… Фајзер само за београђане – тетоваже “ дарија са деколтеом “ и “ др кон са једним уветом „, са два увета – ревакцинација ревакцинације ревакцинација плус…

Оставите коментар