САД: Препоручено одобравање за хитну употребу Џонсон & Џонсон корона вакцине

Вакцина штити након само једне дозе и може бити похрањена и до три месеца у фрижидерима са стандардним температурама, што олакшава руковање у односу на друге одобрене вакцине

Доза Џонсон и Џонсон вакцине (Фото: Michael Ciaglo/Getty Images)

Стручњаци америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) дали су препоруку за кориштење Џонсон и Џонсон вакцине за хитну употребу. Како наводи Ројтерс, вакцина би требала бити одобрена у року од једног дана након препоруке. Овим би вакцина Џонсон и Џонсон постала трећа одобрена у Сједињеним Државама.

За разлику од раније одобрених Фајзер и Модерне, вакцина Џонсона пружа заштиту након само једне дозе.

Више од 14 посто америчке популације или више од 47 Американаца примило је барем једну од две дозе Фајзера и Модерне које је ФДА одобрила у децембру. Али, темпо вакцинације је спор због ограничених залиха и застоја због невремена.

Иако ће ране залихе Џонсон и Џонсон бити мале, компанија каже да ће моћи да испоручи 20 милиона доза до краја марта и 100 милиона до краја јуна.

Вакцина штити након само једне дозе и може бити похрањена и до три месеца у фрижидерима са стандардним температурама, што олакшава руковање у односу на друге одобрене вакцине које морају бити замрзнуте.

Две дозе Фајзера и Модерне показале су 95 посто ефикасност, док студије показују да вакцина Џонсон и Џонсон није толико ефикасна. Једна доза показала је ефикасност од 85 посто у најтежим случајевима, док је код умерених случајева ковида-19 показана ефикасност од 66 посто.

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(РСЕ/НСПМ, 27. 2. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. До јуче производили шампон за децу,данас вакцине.

    3
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading