Дарија Кисић Тепавчевић: Ове мере треба да буду на снази до одјављивања епидемије

Никада нисмо ни смели другачије да се понашамо од почетка епидeмије. Нису ово нове мере, причамо исто већ годину дана, рекла министарка и чланица Кризног штаба

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Андрија Вукелић/Танјуг)

Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да данас донете мере нису никакве нове мере, јер се већ годину дана инсистира на истим стварима и то да ли је неки објекат отворен до 14 сати, 18 или 20 часова – не значи и да морамо да идемо.

„Никада нисмо ни смели другачије да се понашамо од почетка епидeмије. Нису ово нове мере, причамо исто већ годину дана”, рекла је Кисић на питање да ли се окаснило са новима мерама, јер већ недељу дана расте број заражених.

Кисић је рекла да то да ли је неки објекат званично отворен до 14 сати, 18 или 20 сати, не значи да морамо да идемо тамо, значи да имамо прилику да, ако морамо да завршимо неки посао, можемо то да учинимо.

„Ове мере треба да буду на снази до одјављивања епидемије. Сви прижељкујемо слику из Кине, када су здравствени радници скидали маске пред камерама и ја једва чекам да др Пелемишу видим лице, али ситуација је таква”, рекла је Кисић.

Како је рекла, са мерама се закаснило ако има још некога ко сумња да су ове мере ефикасне, ко још мисли да му неко нешто спречава да ради и тек тако га лимитира у нормалном животу и нормалним животним активностима.

Члан Кризног штаба др Мијомир Пелемиш рекао је да му смета што сви прстом упиру у Штаб, јер он не контролише мере.

„Зна се ко контролише спровођење мера. Ми предлажемо мере, влада их усваја и зна се ко их контролише, свако треба да ради свој посао”, рекао је он.

Кисић и Пелемиш су захвалили медијима на помоћи током епидемије корона вируса.

„Забрињава што, када је почела пандемија, људи нису познавали ниједну заражену или преминулу особу, и многима се чинило да се ради о имагинарном вирусу и да су мере престроге. Сигурна сам да сви сада знате десетине особа које су инфициране или које су изгубиле битку. Вирус је стваран и молим вас да ширимо информације колико је битно да се придржавамо мера”, рекла је Кисић, преноси Танјуг.

Током викенда посебна контрола примене мера у ски центрима

Сви угоститељски објекти у Србији током викенда радиће од 6 до 14 сати, независно од тога да ли имају или немају башту, одлучено је на данашњој седници Кризног штаба, каже члан тог тела епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да ће након 14 сати бити дозвољена само достава, без „шалтерских услуга” у кафићима и ресторанима.

Горан Весић: Медицински део Кризног штаба тражио затварање на пет дана

Што се тиче угоститељских објеката у ски центрима, како самосталним тако и оним у оквиру хотела, послужење хране и пића током викенда биће дозвољено само на отвореном – у баштама.

„Шалтер услуга за објекте на стазама је такође могућа само до 14 сати. Објекти из области угоститељства доставу хране и пића могу вршити 24 часа дневно”, рекла је она.

Хотели у целој земљи могу обављати делатности служења хране и пића у својим ресторанима и кафе баровима такође до 14 часова свим грађанима.

Од 14 до 22 сата, ова услуга дозвољена је само и искључиво особама које имају уплаћен смештај у том хотелу или неком другом категоризованом смештају, наводи Танјуг.

„То значи да особе које немају пријављен боравак у хотелу не могу бити услужене у хотелским кафићима и ресторанима у суботу и недељу после 14 часова, Акценат у контролисању поштовања ове мере биће у највећим ски центрима у Србији”, рекла је Кисић.

Тржни центри, продавнице непрехрамбене делатности, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, фитнес центри, балони за фудбал и друге спортове – за дане викенда радиће такође од 6 до 14 сати.

Спортски објекти који имају унапред заказана такмичења биће доступни искључиво за те намене и након 14 часова.

Објекти који задржавају своје радно време и на које се ова ограничења не односе су трговински објекти, апотеке, бензинске пумпе, ординације, стоматолошке ординације, лабораторије, позоришта, ветеринарске амбуланте.

„Козметички и фризерски салони, салони за негу лепоте, и објекти из делатности пружања занатских услуга могу за дане викенда радити од 6 до 20 часова”, навела је Кисић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Како то да којекакви …. у белим мантијама икоме могу било шта да забране?? Од када се то они питају???? Радим, јер имам право на то, и нико ми неће забранити! Избацујем све вирусе (=отрове) јер ми не требају, и зато што на то сви имамо право, и нико ми то неће забранити. Поготово ми не требају нови отрови/прљавштина/отпад из њихових шприцева. Имунитет то је када имате снаге да избаците отрове и отпад из ћелија и организма, а не када убацујете нове.

    10
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading